Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Кралев: 17% от децата ни са със свръхтегло, вкарваме треньори в часовете по физическо
Автор: Екип Ruse24.bg 15:21 / 28.04.2015Коментари (4)636
© Bulphoto
"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас - 16,7 %, а на затлъстяване - 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас - 18,9 % от момчетата и 16,5 % от момичетата са със свръхтегло, а затлъстяването е съответно 10,7 % при момчетата и 10,9 при момичетата."

Стряскащата статистика обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на националната конференцията "Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи", организирана от Министерството на образованието и науката.

"Готови сме да влезем в тази битка в името на здравето на децата и се радвам, че ние като министерство срещнахме партньори и разбиране по този въпрос" - допълни спортният министър.

Кралев заяви, че изключително високото професионално ниво на диалога между Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката и отличната съвместна работа вече има конкретни резултати. След броени дни в Народното събрание предстои да бъде гласуван на второ четене Закона за предучилищното и средното образование, в който съгласно промяната инициирана от ММС още от учебната 2015-2016 третия час по физическо ще може да се води и от специалист по вид спорт.

В зависимост от това какво позволява спортната инфраструктура на съответното училище и традициите в конкретната област, учениците ще избират между 10 дисциплини, като вече са проведени разговори с председателите на съответните федерации и е получена тяхната 100 процентова подкрепа.

"Ще предложим за обсъждане и поправка в Закона за висшето образование, която да позволи на университетите, ако желаят да регистрират и участват във финансирането на спортни клубове с отделна юридическа регистрация, които да могат да членуват в съответните федерации, да участват в първенства по отделни видове спорт и да развиват професионални спортисти" - сподели друга идея на своя екип Красен Кралев. Той разясни, че по този начин студентските спортни клубове ще имат възможност да кандидатстват по всички програми на ММС за финансиране на дейността и изграждане и реновиране на спортната инфраструктура.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Майонези, кетчупи и други производни до това водят.....
+2
 
 
Да, обездвижени са. Седят или клечат над телефоните, не оставят компютрите. От друга страна родителите им хабер си нямат как да приучат децата си към правилното хранене...
+2
 
 
И министърът на спорта е с наднормено тегло, така че и на него му трябва треньор.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Слаба психика ли? Григор Димитров е сред лидерите в света по този показател
Русе приема международния детски турнир по футбол "Северна зведа"
30 години от смъртта на Айртон Сена: Краят на една епоха във Формула 1
Страхотна новина за Григор Димитров
Ето колко български спортисти ще участват на Игрите в Париж това лято за момента
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: