Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ето ги пясъчните фигури в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 14:58 / 10.06.2015Коментари (0)1496
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов даде старт на първото издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе‘2015. Събитието се организира от Община Русе и Общинска Фондация "Русе - град на свободния дух". Провежда се в периода от 9 до 20 юни на кея. 

На събитието снощи присъстваха още председателят на ОбС засл. проф. Васил Пенчев, зам.-кметът д-р Страхил Карапчански и зам.-кметът Наталия Кръстева.

Кметът приветства всички русенци и гости на града. "Това е продължение на успешния леден фестивал - Русе Айс Фест 2014 г. Без съмнение и занапред русенци ще се наслаждават на все по-качествени културни събития", допълни Стоилов. 

Гостите на откриването снощи се насладиха на изпълненията на танцово студио "Импулс", струнен квартет "ИНТРО" и огнено шоу "Дивинитас".
Във фестивала участват 10 скулптори от 7 държави - България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна, които ще премерят творческо вдъхновение и умения на тема "КИНО". Ще бъдат изградени 10 скулптури, всяка с височина 2 м и основа с размер 3м/3м. Публиката има възможност да наблюдава всеки момент от състезанието по скулптуриране и работата на артистите. 

В композицията се очаква да видим известни персонажи от филми - Индиана Джоунс, Мерилин Монро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета. На пясъчния фестивал в Русе работят едни от най-добрите майстори в света на пясъчни произведения на изкуството. 

Гостът от Япония, Кацухико Чаен е признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптуриране. Той е собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония. 

В състезанието по пясъчно скулптуриране участва Даниел Кънчев, скулптор от гр. Русе - преподавател в ПГАСГ "Пеньо Пенев". 

Темата на фестивала е "КИНО", свързана с първата кинопрожекция в България, която се е състояла в Русе и е една от онези 121 премиери, които го славят като град - новатор, град на първите неща. 

613 тона пясък са на площадката на Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе'2015., на кея в Русе. В екипа с техника и работници участват общинските предприятия "Русе арт", "Паркстрой" и "Комунални дейности". 

Консултанти на фестивала са скулпторите Руслан Коровков от Русия, познат на публиката в Русе от участието си във фестивала на ледени фигури РУСЕ АЙС ФЕСТ през декември 2014г. и скулпторът Ирина Тафлевская от Украйна. И двамата са творци с международна известност, носители на многобройни призови награди от конкурси и скулптурни симпозиуми в Европа, Азия и САЩ. 

Много от техните творби се намират в частни колекции в България, Русия, Германия, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: