Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Над 10 000 посетиха Фестивала на пясъчните фигури за седмица
Автор: Екип Ruse24.bg 14:35 / 14.06.2015Коментари (0)932
Над 10 000 русенци, гости на града и туристи, акостирали на русенския бряг са посетили първото издание на Международния фестивал на пясъчните фигури Русе 2015. Това стана ясно днес, минути преди да бъдат връчени наградите на изявилите се от цял свят скулптори.

Точно по обяд се състоя официалната церемония за обявяване на носителите на призови и специални награди и отличаването на лауреатите.

Журито в петчленен състав с председател Валентин Георгиев - председател на Съюза на българските художници в Русе, беше изключително затруднено в своя избор. И все пак на първо място в състезанието е фигурата на Мария Антоанета, изваяна от скулптора Донатас Моцкус от Литва. Той заяви, че не всеки бряг заслужава такава кралица. На второ място е класирана фигурата на Самурая, дело на скулптора Кацухико Чаен. А на трето място в състезанието е класирана фигурата на Индиана Джоунс, изваяна от Иля Филимонцев от Русия.

Наградата на Кмета Пламен Стоилов беше присъдена на Инес Валтере - Уланде за нейния неповторим Уди Алън от пясък.
Наградата на фондацията "Русе - град на свободния дух" беше присъдена на Якуб Зимачек за неговото намигване към филма на Емир Костурица "Черна котка, бял котарак".

Рашо Митев, който сътвори Спайдърмен, грабна специалната награда на генералния спонсор "Каолин" АД.

Другата специална награда - на втория основен спомоществовател "Интертранс 21" ЕООД отиде при скулптора от Асеновград Огнян Читаков.

Третият генерален спонсор "Булмаркет" ООД връчи награда на консултантите на фестивала с признание и благодарност. Това са Ирина Тафлевская и Руслан Коровков. Именно те двамата в края на следващата седмица ще предадат символично на кмета на Община Русе Пламен Стоилов първата в Русе алея на Холивуд. Темата "Кино" вдъхнови творците именно защото първата кинопрожекция в България се е състояла в Русе.

Оценката и наградата на публиката е за скулптора Даниел Кънчев от Русе, който развълнува всички с пясъчните Мерилин Монро, Чарли Чаплин и Хлапето и персонажа от първия български филм "Българан".

Консултантите на фестивала ще продължат своята работа както по собствените си скулптури, така и по финалната обработка на творбите, които се състезаваха за призовите места. Целта на тези довършителни дейности е да се запази възможно най-дълго пясъчното изкуство от влиянието на атмосферните условия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: