Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Интегрират русенските роми
Автор: Екип Ruse24.bg 16:29 / 23.06.2015Коментари (0)1175
©
Днес в Министерството на труда и социалната политика беше подписано проектно споразумение между кметa Пламен Стоилов, вицепремиерa и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланикa на Конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Денис Кнобел.

Проектът е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи.

Община Русе е една от общо 4-те общини, одобрени за финансиране, след като премина всички етапи на одобрение в конкуренция между общо 19 български общини.

Проектът "Комплексен подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе" е на стойност 2 458 984 лв. Той ще се изпълнява в рамките на три години.

Основната цел, която Общината си поставя с изпълнението на този проект, е да се подобри животът и да се създадат подходящи условия за интеграция на ромите и другите уязвими малцинствени общности. За целта, с отпуснатите средства по проекта, Община Русе ще модернизира детски градини и училища в ромските квартали, за да ги превърне в привлекателно място за ромските деца. 

Проектът предвижда и консултиране на родители от ромски произход, както и повишаване на професионалните умения на педагогически специалисти за работа в мултикултурна и мултиетническа среда. Не на последно място, проектът е насочен и към повишаване на достъпа и качеството на здравните услуги, както и към създаване на съвременни условия за отглеждане и възпитаване на децата от ромската общност.

Партньори на Община Русе по проект "Комплексен подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе" са 3 общини - Иваново, Борово и Ветово, на чиято територия ще се реализират част от дейностите, както и Русенският университет "Ангел Кънчев", медицински център "Медика Експрес", Сдружение на общопрактикуващите лекари, Сдружение "Център Динамика", Сдружение "Еквилибриум" и Сдружение "Българо - Румънски трансграничен институт по медиация".

Програмата за подкрепа на социалното включване на роми се изпълнява съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, и се координира от управително звено, администрирано от Министерството на труда и социалната политика. 

Швейцарската страна финансира 85% от общата стойност на бюджета й (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15%. 

Програмата подкрепя усилията на българското правителство по изпълнението на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. 

Основна цел на програмата е подобряване на жизнените условия на хората от ромската общност посредством осигуряване на по-лесен достъп до услуги в областта на здравеопазването, образованието, укрепването на културната и социалната интеграция на ромската общност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: