Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бойко Борисов: Бежанците променят демографската ни карта
Автор: Екип Ruse24.bg 17:09 / 26.06.2015Коментари (0)2164
©
Министър-председателят Бойко Борисов настоя по време на заседанието на Европейския съвет България да получи специален статут при бъдещото разпределение на бежанците в Европейския съюз, предвид факта, че след предприетите мерки в Средиземно море целият миграционен натиск се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция.

"Благодаря на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че отбеляза, че България и Унгария ще влязат като държави с особен статут в разговорите", каза Борисов.

Пред журналисти в Брюксел той посочи, че след разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън е получил и тяхната подкрепа. Министър-председателят уточни, че е останал принципът на доброволност, тъй като самата идея за демократична и хуманитарна Европа не предполага наличието на квоти или задължителност.

Премиерът Борисов коментира и актуалната ситуация по нашата граница във връзка с миграционния натиск. Той посочи, че само миналата седмица са задържани 3000 души при опит да излязат от България.

"В Италия има 1000 души, които са на границата, и в България има 1000 души на границата дневно. Вече сме приели много бежанци и голяма част от тях са разселени в България. И в момента имаме достатъчно бежанци. Идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта", подчерта Борисов. Наред с това той припомни ситуацията в съседна Турция, където от доста време не се съставя правителство, както проблемите на Гърция.

"Имаме проблеми с контрабандата от Гърция", добави министър-председателят. Той съобщи, че е поканил гръцкия си колега да посети България и да се запознае с начина, по който осъществяваме контрола по границата. Премиерът Борисов изтъкна, че ако обединят усилията си в тази посока, България и Гърция ще могат да съберат и повече приходи. По отношение на ситуацията в самата Гърция, Борисов посочи, че пред европейските си колеги е потвърдил изразената вчера пред медиите позиция и е получил техните поздравления.

"Гръцкото правителство трябва да намери разумния изход. За България това е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина", каза Борисов и добави: "Докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме с членството. Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция - по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично. България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции. Следващите години, ако българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност".

Министър-председателят беше категоричен, че са взети мерки, за да няма проблеми за хората, които имат депозити в гръцки банки в България.

"Направили сме системи, за да ги наблюдаваме, за да не се създаде паника. Нека хората, които имат пари в гръцките банки в България, знаят, че те са самостоятелни от майките си в Гърция и няма проблем за парите им. Направили сме всичко необходимо като мерки", добави Борисов.

В отговор на журналистически въпрос относно протеста на бизнеса министър-председателят коментира, че не вижда основание за него.

"Работодателските организации бяха при мен, чуха аргументите ми, че правим всичко необходимо да изчистим енергийната система от течове и повече харчове и да направим така, че да не се вдига цената за потребителите и индустрията", каза Борисов.

Той съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев са изпратили в КЕВР за проверка над 330 договора за ВЕИ-та, направени по програмата за селските райони, което означава - с държавни или европейски средства, а са заявили, че са собствени.

"Би могло регулаторът със стара дата да им събере парите, които са получили и съответно дори да наложи най-тежките санкции, но да изчакаме - това е работа на регулатора, не искам да се меся", коментира Борисов.

Попитан за споразумението с Полша за ремонт на самолети, премиерът Борисов отбеляза, че би толерирал подписването му, ако е на финална фаза, защото ще даде възможност в дълъг хоризонт да пазим границата си. "С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3,6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", добави той.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: