Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Калфин: Безработицата е най-ниска от 2009 година насам
Автор: Екип Ruse24.bg 10:57 / 25.09.2015Коментари (0)752
© Ruse24.bg
155 000 нови работни места са открити в България от началото на годината. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на регионална среща на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще" във Варна.

Калфин изрази благодарност към социалните партньори КРИБ и КНСБ за тази инициатива, свързана с ограничаването на сивата икономика и изсветляването на доходите. Той подчерта, че тази кампания няма само ефект, свързан с бюджета и събираемостта на приходите, а има отношение към правата на хората, както и със средата, в която се прави бизнес в България, пише "Черно море".

"Укриването на осигуровки и данъци означава, че всички, които работят на светло и открито, субсидират и подпомагат тези, които укриват вноски в бюджета или социалното осигуряване", коментира Ивайло Калфин.

Според него, първият фактор, който има отношение към сивата икономиката, е икономическата среда и развитието на бизнеса.

"От началото на годината до края на миналия месец в България са открити 155 000 нови работни места, между тях само 15 000 са субсидирана заетост по различните програми. Останалите са работни места, обявени от икономиката и бизнеса. Това се отразява и на равнищата на заетост, като по данни на националната статистика за второто тримесечие заетостта е 62,4% или с 35 000 повече заети в сравнение със същия период на миналата година, заети в реалната икономика" каза още вицепремиерът.

В момента заетите в страната са над 3 милиона, а безработните за месец август са малко над 300 000, което е 9,3%. Ивайло Калфин подчерта, че това са най-ниски нива от 2009 година.

"Всички тези данни показват търсене от страна на бизнеса за работни места. Търсенето по сектори продължава, в момента обявените свободни работни места са над 15 000", допълни Ивайло Калфин.

Най-много кадри се търсят в промишлените предприятия е за сектор туризъм. "Когато икономиката върви добре, се създават и работни места. Това е и фактор за намаляване на сивата икономика", посочи Ивайло Калфин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: