Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април
Автор: Екип Ruse24.bg 14:20 / 08.01.2016Коментари (11)878
©
До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов

Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.

Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура за милиони не се използва, защото няма осигурено финансиране."Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. 

Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър пред Нова тв. По думите му в столичната болница "Св. Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните Москов коментира, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска.

"Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов. Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той.

"Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.Освен това Касата вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми. Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели - промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът "вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. "Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
пръстов ама от средния пръст.Толкова пък да си отвихте на масрафа, че да тормозите хората с още глупости....
0
 
 
От цялата статия разбрах, че ще имаме право да се разболяваме ведънж месечно. Но поне е хубаво, че имаме право това де се случва, в която и да е част от месеца - начолото, средата или края. Този Москов се има за иноватор и реформаджия, но ако наистина не може да разбере колко е унизително за пациента да се идентифицира чрез пръстов отпечатък, то толкова по-зле за него (и за нас).
Aнонимен
на 08.01.2016 г.
0
 
 
а ако не искам да оставам пръстов отпечатък. какво ще правят. откъде да сме сигурни, че няма да се злоупотребява. те така ще ни контролират... въпроси много.
Aнонимен
на 08.01.2016 г.
0
 
 
по този начин им е наредено да ни контролират.
+1
 
 
Ако се грижите за здравето на хората а не за джоба си, просто забранете вредните храни!
Aнонимен
на 08.01.2016 г.
-1
 
 
Тоз,Москов е като болшевиците.Нищо ново не е научил и нищо старо не е заб равил.Сега ще ни променя и хранителните навици.И не само той.Ами и дружин ка си намерил.Селският тарикат Горанов,който си строи тихомълком палат и си мисли,че ние трева пасем.Да,този същият,който напусна парламента като знак на несъгласие,че 2000 хиляди лева заплата му били малко.Не можел,гор кият да си отчува дечицата.Питам се обаче,кой идиот направи това копелен це министър.Дай боже ръката му да изсъхне,загдето е подписал.Не щеш ли, хоп,айде в компанията цъфва и тантурестият Красен Кралев,и той рамо дава. Ми,тъй де.Хич,така бива ли,да остави колегите си да се мъчат,как да изкрън кат още пари от изпосталелите ни джобове.Тц.Сърцето го преяда,та не може да заспи до хубавото Вики.Иии,айде в кюпа. Ама то цялата работа на кабинета Б - 2 е такава, съшита с бели конци. А ние си имаме и поговорка за такива."Вари го,печи го,на цървул мирише". Ноооооо,те се изживяват като Големановци."Как хубаво звучи.Министър." Нищо,че за никакъв х.й не става.Важното е да е министър.Щото,как хубаво звучи.Менистър,/слуга;лат./.Че то всеки иска да е такъв слуга,тъй щото,нали кой бръсне народа за слива.Е как кой.Ний.Не вий.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: