Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Още 42 лекарства внесени без разрешение за две години и половина
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 22.01.2016Коментари (0)608
©
Общо 42 лекарства освен двете ваксини от Турция, са внесени в България без разрешение през последните две години и половина. Това стана ясно от изказване на здравният министър д-р Петър Москов по време на актуални питания в здравната комисия на Народното събрание, пише Монитор.

"Когато няма търговски интерес на притежател на разрешително за внос на лекарствен продукт, наредба 10 позволява на здравния министър да разпише заповед, с която да бъде внесен необходимия медикамент", обясни д-р Москов и допълни, че въз основа на този поднормативен документ е действал за вноса на ваксината "Пентаксим" от Турция.

Другата ваксина пък "Еувакс" срещу хепатит е предоставена от турската страна също безвъзмездно. Министър Москов посочи, че от встъпването си на поста е подписал разрешения за внос на лекарствени продукти по условията на въпросната наредба 10 за общо 22 медикамента. 

Той посочи, че предшественичката му д-р Таня Андреева пък, е подписала разрешения за импорта на 20 други лекарствени средства. Министърът обаче бе категоричен, че нито той, нито Андреева са нарушили с това по някакъв начин законодателството, а са действали в името на пациента, съобразно изключение, посочено в закона за лекарствените средства, което визира Наредба № 10.

Той припомни, че ваксината "Пентаксим" е произведена от френския производител и само е пакетирана в Турция и не се различава по нищо от тази, с която българските деца са имунизирани до преди година и половина, когато тя беше пряко внасяна от Франция.

"Ваксината "Еувакс" е одобрена от Световната здравна организация. Срокът й на годност е до втората половина на 2017 година. Ако дотогава тя не бъде използвана ще бъде унищожена", каза министър Москов и припомни, че към момента тя се съхранява в склад на МЗ. Има спор по една от съставките й - ксиломексал, която някои модерни фармацевти отричат, но мнението по отношение на нея не е единодушно, каза д-р Петър Москов

На практика това е същата ваксина, с която всички ние сме имунизирани срещу хепатит още като деца. Той посочи, че с въпросният препарат ще бъдат имунизирани бежанците ако пламне евентуално хепатитно огнище сред тях, тъй като ваксината в същия си вид е застъпена в имунизационния календар както на Сирия, така и в останалите страни, от които пристигат мигранти у нас.

Две хиляди е средната работна заплата на лекарите в Спешната помощ, след като двата центъра за София-град и София област бяха обединени, съобщи още Москов. София област обаче работят предимно фелдшери, медиците с висше образование са значително по-малко, допълни той. Д-р Москов обясни, че от сливането са спестени 650 хиляди лева на годишна база, като по този начин могат да бъдат увеличени възнагражденията както на докторите, така и на медицинските сестри и останалия персонал в центровете. Преди обединението хората в Спешна помощ са взимали едва по 30-ина лева допълнително материално стимулиране и то на три месеца, докато сега взимат допълнително пари всеки месец.

От тази година се увеличават и заплатите в спешните приемни отделения на болниците, като възнаграждението на лекарите няма да пада под хиляда, а на медицинските сестри - под 700 лева, обяви още министър Москов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: