Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Божидар Димитров: "Турско робство" е емоционален термин
Автор: Екип Ruse24.bg 12:19 / 28.01.2016Коментари (24)1172
©
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров смята, че най-подходящият термин за петте века, в които българските земи са били под османска власт, е "османско владичество". Термините "съжителство" и "робство" не са верни от академична гледна точка, категоричен бе той пред Нова телевизия.

Кръвен данък е вземан в робство, напомня историк

"Роб означава одушевен предмет от юридическа гледна точка", а такова нещо за българина под османска власт не може да се каже, обясни професорът и се аргументира: "Българинът е можел да се премества в границите на Османската империя, да ходи на гурбет, да се занимава с бизнес, да богатее, да строи селища като Копривщица и Панагюрище с грамадни триетажни къщи".

Българите не са имали право да участват в държавния живот на империята и да вземат решения, които засягат бизнеса им.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Думата "робство" идва от българската публицистика през Възраждането. 

"Този емоционален термин влиза в учебниците и трайно се набива в главите ни. И хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че те са прекършени духовно вече", каза Димитров.

Нов прочит: Турското робство не било владичество, а само съжителство

Обърнали ли сте внимание кои въстават през 1876 година, попита професорът и обясни, че на въстание са се вдигнали най-богатите български селища.

"Причината е, че през 1875 година Османската империя подписва един режим на капитулациите, с които се правят много ниски мита за платове, произведени в Западна Европа. С това те удрят основния български бизнес", каза той.

Източник: Нова тв







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
По мое време имаше термин и фашистко робство....което в очите на моя баща не е било по различно от комунистическо робство...след 1944...а може би след 500 години ще сме били под Европейско робство щото над 2 милиона се замъкнаха да робуват по чужди земи. На много от останалите проблема им е в бетонните глави,консерваторите в мисленето и реалноста че роб-а търси свобода а свободния - съвършенство..Но понякога робуваме на стериотипи а национализма е като борбата с вредителите.Унищожаваш едно....ама и друго.И накрая ти остава голия г*з,щото търсещите съвършенство избягали на несвободни места.Днес един червеногъз бузест КараКачан овски патриот иЗцепи крилата фраза ,че преди години българите били наричани прусаците на балканите....а след 25 годините били простаците на балканите.Не знам скопските мякета или сърболяците по умни ли са...но със сигурност на умника Каракачанов ако го питаш къде е Прусия и що я няма след няма и 100 години...без робство..Той ще скляпа тъпо като овен.Щото тъпанара вместо да разсъждава кой термин е по правилен да си беше сменил робската Фамилия КараКачанов с ЧерноОвчев :)
на 28.01.2016 г.
0
 
 
Приеми го буквално - "на пред" !!!!!!!! И в двата случая !!!!!!
+2
 
 
Ей сега ще ме убедиш,че Ботев и Левски и Караджата са се вдигнали на въстание,защото намалили някакви мита на някакви платове.Сложете го в усмирителна риза изкукалия професор.
-3
 
 
Тези дето са ни освободили....във войската на Цар Освободител,"братя" ,славяни,християни през 1877/78,когато преминават през България,често се питат...Ние тези от кой ги освобождаваме ? Къщи с дворове,земя,добитък...някой имат и ратаи(слуги)...Храмове,училища...Къде в Робство това го има? И запитал ли се е някой защо освободителите ни наричат Царя си Освободител.Не е заради НАС? заради тях е! Защото в Освободителката ни Царска Русия ,точно ТОЗИ Цар е премахнал крепостните селяни- руснаци.Там Османска империя е нямало...Но Робство е имало.Защото роб-а няма собственост,няма права,няма избор...Нищо!Той е СОБСТВЕНОСТ. На някой...помешчик.Разликата между Крепостния селянин или Роб-а в Рим е само е*а може да се продава отделно,той е стока...Крепостния се продава заедно със земята.Това е преди Александър II. Че в българските земи е имало престъпления и зверства и дори поробване,никой не отрича,но да обобщавате за един период от 500 години е меко казано смешно.Иначе като ходите в Копривщица бихте се чудели,там роби ли са живяли щом е било Робство.Ама що трябва да ходите в Копривщица...идете в Стария град!
+1
 
 
Така ги разбира нещата казионният човек. Щом си имал овчици и колибка, келепирец един вид, значи си бил на далавера. Това политическа и социална свобода са доста имагинерни категории за гордите агенти. От словесната диария става ясно, че "съжителство" е твърде слабо понятие - "златни 5 века" би било по-уместно явно.
+7
 
 
Мода, дами и господа. Няколко въстания вече станаха преврати. Робството ще стане съжителство, а асимилацията приобщаване. И много скоро българска нация няма да има. Ако, разбира се, не се намерят терористи като Ботев и Левски и не поведат заспалия народ (честващ деня на народния будител) срещу една власт, която целеустремено вече 26 години го води към пропаст.
+2
 
 
Бърка ги с кьопоолуто тези термини бившият агент на ДС Божидар Димитров. Не става дума за социалния статут на отделните индивиди от българската народност - роб! Става дума за безправното положение на българското население тогава, не са имали право да участвуват в политическия и административен живот, нито пък да вземат решения касаещи бизнеса. Безправното положение, ангарията и зулумите на турската власт срещу българите ние наричаме робство. Определението за емоционално отношение господин Димитров да си го остави в къщи. Точка.
0
 
 
Този не трябва да е директор на Национално историческия музей, не трябва да е никакъв! Да ходи да се пенсионира, че мозъка му взема да атрофира. Смисъл не познавам изключително добре историята, но ако ми се занимаваше и с тези знания щях да го оборя... смешник.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: