Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екип от военни лекари действа във Варна при зараза, плъзнала от бежанците
Автор: Екип Ruse24.bg 10:48 / 19.02.2016Коментари (0)1706
© Вulfoto
Чума и холера могат да проникнат в нашата страна с бежанците, опасността е напълно реална. Това предупреди проф. полк. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия, по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност и ред. 

Чумата се предава от мишки и плъхове, които се хранят с отпадъци по пътя на бежанците, а след това влизат в избите със зимнината на хората, проследи пътя на инфекциите военният инфекционист. Холерата пък може да плъзне от заразен водоизточник, поясни военният лекар.

Предвид оживения миграционен поток, кризата в Източна Украйна и последните събития в Турция обстановката в региона е с тенденция към усложняване, не скри о.р. полк. Славчо Велков. По думите му основната опасност за България е тероризмът, както външен, така и вътрешен. 

Към него се прибавят епидемиите и мащабните военни конфликти. Като се позова на военен анализ, полк. Велков заяви, че опасността остава не само през тази, но и през следващите няколко години.

Неконтролираното придвижване на големи човешки маси през границата и дори оставането им само за дни и часове в нашата страна генерира риск за националната ни сигурност, подчерта неколкократно проф. полк. Камен Плочев. 

По думите му едно от възможните биологични оръжия, с които можем да бъдем атакувани, е едрата шарка вариола. Независимо че според СЗО тя би трябвало да е изчезнала в природата още през 1980 година, се оказва, че съществува лабораторно за заразяване на хора.

Затова сме купили 40 хиляди дози ваксина, каза проф. полк. Плочев. Като възможна опасност той посочи и заразяването с особено опасна и трудно лечима форма на малария. Преди 50 дни двама българи, върнали се от Уганда, са лекувани от нея. 

Наложило се началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров да търси за пациентите медикаменти от чуждестранни фирми, тъй като у нас нямало такива лекарства.

Ако в България навлезе опасна бързо разпространяваща се инфекция от бежанците и имигрантите, здравната ни система ще изпадне в колапс, категоричен беше проф. полк. Плочев.

Пет екипа от военни лекари за действие при възникване на огнище на зараза са формирани в страната. Те са дислоцирани във Варна, Пловдив, Бургас, София и Плевен, като към точката на заразата поема най-близкият до нея. 

От 10 до 20 минути е времето, в което трябва да тръгне екипът към мястото с опасна инфекция. Ако има нужда от помощ, до един час след това трябва да поеме и отрядът за бързо реагиране на медицинските военни части.

От тази година ВМА отваря колеж за военни медици, които също ще помагат в опасните точки на зарази, съобщи ген.-майор проф. Николай Петров. Той припомни, че академията разполага с военнополева болница, но допълни, че има нужда от ново оборудване. Като пример за вехта техника той посочи електромагнитен резонанс отпреди тридесет години, с който все още се прави образна диагностика на пациентите.


Източник: Монитор

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: