Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Първолаците влизат в час със стария буквар
Автор: Екип Ruse24.bg 15:39 / 07.04.2016Коментари (0)776
©
Първият звънец за първокласниците наесен ще бие със стария буквар. Така българските ученици ще учат на старите учебници, но по нови учебни програми през учебната 2016-2017г. 

Нов ще бъде единствено учебникът по история за 5-ти клас, който се очаква да стане готов в края на септември. Това стана ясно вчера на среща на шефовете на издателства с вицепремиера и образователния министър Меглена Кунева и нейния заместник Диян Стаматов. 

Те подписаха споразумение, с което донякъде се решава проблемът с учебниците за I и V клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по "История и цивилизации" за V клас до 9 юни 2016 г. 

Така ще има достатъчно време да се изготви изцяло ново помагало. В момента петокласниците учат родна история, а според новите програми следващият випуск трябва да изучава античност. Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевки обеща, че децата ще имат нов учебник най-късно до края на септември.

По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници. Всяко дете ще има на чина си буквар на 15 септември, категорична беше министър Кунева. Според нея учителите щели да се справят с различията в математиката за първи клас защото новото било само смятането по десетици.

"Досега не съм се оправдавала никога с предшествениците си, нямам намерение да го правя и сега. Ситуацията е ясна, заповедта на предишния министър е издадена на 8 януари, седеммесечният срок по закон изтича на 9 август, дотогава издателите могат да внасят проекти. 

Опитвахме се да съкратим ден по ден, час по час, това е максималното, което можем да постигнем", обясни ситуацията Кунева. Тя съобщи, че министерството е провело тест групи с учители и пробни уроци с ученици, а изводът бил, че всички се справяли с новите програми и старите учебници.

 Родителите трябва да бъдат спокойни, че няма да допуснем хаос. За учителите са предвидени насоки, методически указания, както и обучения. "МОН има график за обучения през цялото лято. В близките месеци ще проведа срещи с над 3000 учители", каза още вицепремиерът.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: