Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ангелкова: Въвеждаме доброволен етикет за качество в туризма
Автор: Екип Ruse24.bg 17:12 / 26.05.2016Коментари (0)809
©
Разработваме система от критерии, която ще стимулира предлагането на повече услуги в хотелите и ресторантите, като предвиждаме въвеждането на доброволен етикет за качество. Елемент за неговото получаване ще бъде предлагането на традиционни български продукти, произведени по БДС и браншови стандарти за качество. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на Меморандума за сътрудничество между Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и девет браншови организации на български производители на храни и напитки. На церемонията присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Спазването на този Меморандум да бъде едно от изискванията, за да бъде даден етикетът за качество в туризма", обясни министър Ангелкова. По думите й целта е до края на годината да бъдат разработени и представени всички детайли, свързани с неговото получаване и прилагане, като те залегнат и в промените в Закона за туризма. Тя подчерта, че целта е да бъдат насърчени тези представители на бранша, които предлагат повече и по-разнообразни услуги извън разписаните в закона и наредбите. 

"Качеството в туризма не е само добрата материална база, но и услугите, които се предлагат на място. Чрез доброволния етикет за качество ще се направят много по-видими представителите на бранша, които предлагат нещо повече на своите гости, което ще насърчи и конкурентоспособността в сектора", каза още министърът на туризма. 

Тя подчерта, че при подготовката на знака за качество се вземат предвид добрите практики във водещи туристически страни и Кодексът за качество и етика на Световната организация по туризъм. Промените няма да предизвикат допълнителни тежести за бизнеса, а напротив, ще облекчат дейността му.

Министър Ангелкова припомни, че по отношение на висококачествените услуги в сектора имаше много добри резултати през 2015 г. В местата за настаняване с 4 и 5 звезди бяха реализирани над 11 млн. нощувки, което е 4% ръст спрямо 2014 г., и е над половината от всички нощувки в страната. Тук са отседнали над 3 млн. души, т.е. 7% повече спрямо 2014 г., а приходите от нощувките им регистрират увеличение от близо 10%.

В инициативата се включиха следните заведения за хранене и места за настаняване: сладкарници "Неделя"; "Клуб35"; Пицарии "XXL"; "Клуб Куба Либре"; "Raffy - Bar & Gelato"; "Тропс къщи", "Оливс", "Ямас"; ресторанти "Добро"; ресторанти "Кривото"; ресторанти "Бодега"; ресторанти "Ветрило"; хотел "Цветята"; хотелски комплекс "Жасмин"-София; спа хотел "РИЧ"-Велинград; хотел "Даунтаун"-София. 

Те упълномощиха председателят на БХРА Благой Рагин да подпише документа, като очакванията на асоциацията са още хотели и ресторанти да се включат в близко бъдеще. От страна на производителите подписите си сложиха Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение "Традиционни сурово-пушени месни продукти", Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: