Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евродепутат иска следене на мигрантските потоци за терористи и сигурност по летищата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:29 / 27.09.2016Коментари (0)1907
©
Българският евродепутат Емил Радев поиска службите за сигурност да следят мигрантските и бежански потоци с цел залавянето на терористи сред тях. 

Той изрази тази позиция на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. В рамките на дискусията, в която участва и координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма Жил де Кирхов, бяха обсъдени мерките и действията, предприети на европейско ниво в борбата срещу тероризма и с оглед на последните терористични атаки.

Емил Радев припомни на своите колеги, че през последните няколко месеца терористични атаки взеха живота на много невинни европейски граждани, а полицията и службите ежедневно предотвратяват нови атентати, включително подготвяни от 15-годишни. 

"Няколко от тези атаки са от хора от имигрантски произход, а немските власти открито заявиха, че се опасяват, че миграционните потоци могат да бъдат използвани от терористи за незабелязано влизане в ЕС", уточни българският евродепутат.

Давайки за пример България и въведения от нея 100% контрол на преминаващите външните граници, Радев настоя другите държави-членки да гарантират, че терористите не се смесват с пристигащите мигранти.

Евродепутатът обърна внимание и на приетата през миналата седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно засилване на мерките за сигурност по летищата. Той отправи запитване към Жил де Кирхов доколко подготвени са европейските летища за терористичната заплаха над Европа, както и какви мерки са необходими за предотвратяването на атаки в самите летища. Не на последно място Емил Радев запита дали са необходими нови законодателни инициативи в тази насока.

В отговор координаторът на ЕС Жил де Кирхов потвърди, че миграционните потоци се използват от Ислямска държава, за да бъдат връщани терористи в Западна Европа. Той предупреди за необходимостта да се работи с мигрантските общности, за да не се радикализират. Според него това е една от отличителните характеристики на сегашната терористична заплаха над Европа, като другите са: различните профили на терористите, използването на интернет с цел пропаганда и набиране на последователи, връзката между организираната престъпност и тероризма, различните оръжия на терористите - от ножове до превозни средства.

Като основно предизвикателство пред службите за сигурност Жил де Кирхов посочи броя връщащи се чуждестранни бойци и поддръжници на Ислямска държава, особено след евентуалния разпад на халифата в Сирия и Ирак. 

В заключение той настоя за пълна техническа свързаност между различните информационни системи в ЕС в сферата на правосъдие и вътрешни работи, засилване на сътрудничеството и обмена на информация между полицейските и разузнавателни органи на държавите-членки, както и използването на електронни и преди всичко дигитални доказателства за целите на съдебното производство срещу заподозрени за тероризъм.

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мартенски музикални дни 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: