Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Президентът награди Игнат Канев
Автор: Екип Ruse24.bg 11:33 / 29.09.2016Коментари (0)986
© Монитор
Дългогодишната благотворителна дейност на Игнат Канев буди възхищение както със своите мащаби, така и със своята последователност, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която удостои бизнесмена Игнат Канев с Почетния знак на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Живеещият в Канада български строителен предприемач прави своите дарения предимно за проекти, свързани с образованието и здравеопазването, които по думите на президента Плевнелиев са "най-голямата ценност и отговорност на всяко общество и държава". 

"На днешния ден бих искал да подчерта изключителния принос на Игнат Канев в областта на дарителската дейност и за развитието на българското общество. Повече от 60 години той е посветен на дарителството и дава пример за това как един истински българин носи родината в сърцето си, грижи се и милее за нея, макар и да живее на много километри далеч от нея", заяви още президентът Росен Плевнелиев

Държавният глава изрази надежда много повече заможни българи да последват този пример и да подадат ръка за добротворство на своите сънародници. Още през 1976 г. Игнат Канев дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово, Русенско. 

С негова помощ е осъществен ремонт на местната църква и е обзаведен компютърен кабинет в училището, построен е и културен дом. Игнат Канев дарява и над 1 млн. долара за строеж на православния храм "Свети Димитър" в Торонто. 

През 90-те години на ХХ век Игнат Канев изпраща образователна и бизнес литература на Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. предоставя и два милиона лева за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име - "Канев център". 

По думите на президента като почетен консул на България в Канада, Игнат Канев отдадено и последователно се стреми да помага на своите сънародници, за които домът му е винаги отворен.

Държавният глава благодари на Игнат Канев за дадения пример за модерен патриотизъм в глобалния свят, за предприемчивост, вяра в хората и съпричастност и пожела здраве и щастие на големия дарител, който скоро ще отпразнува своя 90-годишен юбилей. 

"През целия си живот съм се интересувал от България и българите и съм се стремил да подпомагам сънародниците ни, които се установяват в Канада", заяви Игнат Канев. 

Той добави и че винаги е работил за "българщината и за това, българският народ да върви напред и постигнатите от него успехи да стават достояние на обществото". 

"Днес най-големите банки и болници в Канада се ръководят от български електронни инженери", посочи бизнесменът. 

Игнат Канев подчерта също така, че построената с негова подкрепа православна църква "Свети Димитър" в Торонто е не само духовен храм, но и средище на българската общност в града. 

"Място, на което можем да се съберем заедно и да разменим мнения, особено когато сме далеко от родния си край", заяви още на церемонията бизнесменът и дарител Игнат Канев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: