Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Скандална позиция на БХК за погрома в Харманли
Автор: Екип Ruse24.bg 16:04 / 25.11.2016Коментари (23)2962
© БГНЕС
Българският хелзинкски комитет (БХК) разпространи изявление до медиите, според което бунтът в Харманли на мигрантите, погромът и палежите били организирани от патриотичните партии в България, за да извлекат политически дивиденти. Plovdiv24.bg публикува позицията без редакторска намеса:

На 24 ноември 2016 г. в бежанския лагер в Харманли се случиха две неща. Бунтът на настанените и потушаването му от полицията.

Дали е имало подстрекатели сред настанените лица? По всяка вероятност. Недопустимо ли е хвърлянето на камъни по полицията и рушенето на имущество? Разбира се. Адекватна ли беше употребата на сила и помощни средства от полицията? Отговор трябва да дадат следствените органи и прокуратурата, ако изобщо си направят труда да разследват този въпрос.

По важният въпрос обаче, който всеки от нас би следвало да си зададе е:

Кому беше нужно това?!

Кой нагнети напрежение в населението в Харманли с раздухване на слухове и дезинформация за огромна опасност от зараза и болести, удобно асистиран от група медии, въпреки че главният здравен инспектро на републиката д-р Ангел Кунчев категорично заяви, че няма никаква опасност от зараза на населението на Харманли или другаде? Кой принуди Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да извърши фактическо "затваряне" на бежанския лагер там, въпреки че карантината спокойно можеше да бъде ограничена до определени помещения и единствено спрямо болните хора? 

Кой изви ръцете на ръководството й с ултиматуми и го принуди затварянето на лагера да стане светкавично, без никаква подготовка и без никаква възможност на служителите на ДАБ, на неправителствените организации и на доброволците в него да разяснят на хората в лагера защо двора се огражда с бодлива тел, поради какви причини се въвежда пропускателен режим и докога ще продължава тази мярка?

ОТ ДАБ и МВР обявиха, че разследващите органи ще установят кои са били провокаторите на вчерашния инцидент. Ако обаче имаме истинско правораздаване те трябва да ги потърсят сред т.нар. "патриотични" партии и организации, които са истинските причинители и които отново си позволиха да говорят от името на цялото население на Харманли, както и от името на целия български народ.

Много са възможните отговори на въпроса защо тази манипулация бе осъществена и проведена в стила на най-добрите тоталитарни инсценировки, но три от тях се изпъкват между останалите.

Първо, наближават избори. Определени партии, които залагат единствено на антиимигрантска, ксенофобска и фашистка реторика, имат нужда да акумулират самочувствие и електорат. Какво по-хубаво от това да организират един контролиран бунт с малко кръв и много медийна истерия.

Второ, България съвсем наскоро получи помощ от 160 милиона евро, значителна част от която се дава на ДАБ за провеждане на крайно наложителни мерки по подобряване на капацитета за прием и мизерните условия в бежанските лагери. 

От тази гледна точка сигурно са възникнали значителни апетити да се предизвика оставката на нейното ръководство и в този размътен откъм политическа отговорност момент да се назначи на този пост някоя по-близка до определени партии личност, която да "усвоява" тези средства.

И последно, нищо не е по-лесно от това да се отклони вниманието на обществеността и избирателите от политическата некадърност и злоупотреби на управляващите и техните съучастници чрез разпалването на страхове, омраза и насъскване на хората един срещу друг. 

Този откровено фашистки политически прийом с посочването на външен, "чужд" враг, който да бъде обвинен за несгодите на обикновения човек от народа, очевидно служи единствено за целите да прикрие някои обективни истини относно провала на сегашната ни политическа класа и нейните злоупотреби на гърба на същия този народ, от чието име партиите говорят с такова упование и умиление.

Кому беше нужно това?

Поетът го е казал преди век и никой не може да го каже по-добре.

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тия пак се обадиха след като си взеха "дозата".
0
 
 
Господа от БХК, не знам нито дали сте "Български", нито дали сте ходили до Хелзинки. В писанието ви има малко зрънце истина. Наистина-всеки протест може да бъде яхнат от някоя политическа сила, която да го използва за своите си нужди. Примери за подобно нещо от най-новата ни история от последните 25 години не липсват. Обаче, прави сте само дотам. Защото този народ, затворен в приемните лагери, не знам как да го нарека. Спомняте ли си случките от ЖП гарата в Будапеща от лятото на 2015? Хората даваха на мигрантите стекове с вода, да не загинат от жажда. С които мигрантите замеряха полицията. Ами сблъсъците по границата между Македония и Сърбия? Хуните идат, не ограда ги спира, ни държавна граница, ни нищо. Ами "Джунглата" край КалГ© във Франция? Потърсете в YouTube клиповете на тираджии, които отиват към тунела под Ламанша и вижте какви ги вършат въпросните мигранти. Струва ми, че мечката игра, игра в комшиите да дойде и у нас. Та, другари и господа от БХК, защо не си извадите главите от ... правото черво! (щях да напиша от гъзовете, ама да не вземат да ми изтрият коментара)
+1
 
 
Къде е оня пе*ал Цацаров да се самосезира за тея от БХК ?!?! Трябва да бъдат съдени за държавна измяна и да бъдат ОБЕСЕНИ !
0
 
 
Всъщност, не виждам нищо скандално, даже напротив - много хубави въпроси задават този път от БХК. Истинската напаст за България са политиците, като поставени лица на олигарсите. Те си правят театри от 25 години насам, а хората с поне малко мозък в главите си упорито не ходят да гласуват и оставят всичко в ръцете на цигани и изкуфели бабички.
+2
 
 
Тези така наречени БХК знаят ли какво да правят изобщо, от къде ги събраха да бръщолевят само глупости
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: