Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
За първи път се сблъскваме с реална финансова криза
Автор: Екип Ruse24.bg 16:53 / 05.12.2008Коментари (0)717
©
Изпълнителната власт, представители на банковата система, работодателските и синдикалните организации и неправителственият сектор участваха в дискусията "Заедно срещу кризата". Като противодействие на световната финансова криза ще се засилят буферите в Бюджет 2009. През следващата година се нуждаем от много голяма гъвкавост, адекватност на мерките и никой план, приет сега или досега, не е достатъчен. Той трябва да бъде отворен, динамичен и да се адаптира съобразно икономическата и социалната среда както у нас, така и в Европа, каза премиерът Сергей Станишев на дискусията "Заедно срещу кризата". В срещата, която е под патронажа на министър-председателя, участваха вицепремиерът Меглена Плугчиева, министрите Емилия Масларова и Петър Димитров, представители на банковата система, на работодателските и синдикалните организации, на неправителствения сектор, дипломатическия корпус и др. Целта бе изпълнителната власт, бизнесът и социално-икономическите партньори да обединят усилията си за справяне с ефектите върху България от глобалната финансова криза.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че кризата не се дължи на вътрешни причини в българската икономика, финансовата система или грешка на управлението, а е привнесена отвън. Според него България за първи път в съвременната си история навлиза в истинска капиталистическа криза от класически характер, тъй като през 1996-1997 г., кризата е била на прехода без добре функциониращи пазарни механизми. Той посочи, че сега страната ни е значително по-слабо засегната от кризата в сравнение с Америка и големи европейски икономики, заради предпазливата разумна макроикономическа, финансова и фискална политика, която държавата води от години. „Въпреки това правителството е наясно, че икономическата криза ще окаже въздействие върху нивата на безработица. За последните три години постигнахме значителни успехи. Създадоха се над 340 000 нови работни места. Безработицата към септември пада на рекордно ниски равнища. Смятам, че това е успех за България", каза министър-председателят.

Пред участниците в дискусията той изтъкна значителното увеличение на валутните резерви на страната. Към октомври т. г. те са близо 28 млрд. лв., което е сериозна котва за стабилност, буфер срещу кризата и възможност за реакция в тази ситуация.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в Бюджет 2009 са заложени редица механизми, които са групирани в 3 направления - „Икономическа активност", „Пазарна гъвкавост" и „Гъвкавост на социалните мрежи". През следващата година е предвидено и значително увеличаване на капиталовите разходи - с близо 21 на сто спрямо 2008 г. Заложените публични капиталови разходи са близо 5,6 млрд. лв. Това е значителен ресурс, който ще подпомогне реално българската икономика, каза министър-председателят. Той съобщи, че вчера е разпоредил всички министри в началото на следващата година да имат конкретен план за действие по инвестиционните разходи на всяко министерство. „Той трябва да бъде публичен, да бъде организиран по съвсем различен начин, отколкото в други години, така че тези мерки и проекти, които са залегнали в инвестиционната програма на всяко отделно министерство или агенция, да дадат ефект за икономиката още в първото полугодие", заяви премиерът Станишев.

За подпомагане на българския износ е предвидено трикратно увеличаване на кредитния лимит на Българската агенция за експортно застраховане. Предстои Министерският съвет да разгледа проект на експортна политика на България, каза премиерът. Той съобщи, че на днешното си заседание правителството е приело предложения за промени в Търговския закон, които предвиждат намаляване с 50 пъти - от 5000 лв. на символичните 100 лв., на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност. Досега високият размер на минималния капитал бе една от пречките за стартиране най-вече на малък бизнес. Това е конкретна мярка, която предприемаме сега, и тя е една от многото, залегнали в Плана за по-добро управление. Действията ни ще бъдат достатъчно гъвкави и динамични, за да гарантираме по-добра бизнес среда, да премахнем ненужни пречки, които съществуват пред икономическата инициатива на гражданите, заяви министър-председателят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: