Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Умира ли българското кино?
Автор: Екип Ruse24.bg 17:23 / 01.10.2018Коментари (7)2411
©
На медийна дискусия днес, организирана от Асоциацията на българските филмови и телевизионни продуценти (АФТП), бе обсъден механизъм за стимулиране на чуждестранните инвестиции в кино индустрия у нас. На събитието присъстваха едни от най-големите продуценти в България - Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, директор на НФЦ. Те са единодушни, че в момента локалната кино индустрия е изправена пред безперспективното бъдеще да бъде единствената в Европейския съюз без стратегия и политики за привличането на чуждестранни инвестиции, които единствени биха я превърнали в конкурентноспособна и биха гарантирали свеж приток на средства както в самата индустрия, така и в държавния бюджет.

“България отново е в незавидна икономическа и имиджова позиция - 24 от 27 държави в Европейския съюз приеха подобни мерки, и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация" - откри дискусията Краси Ванков, председател на АФTП.

Според АФТП бъдещето на местното кино производство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон от страна на държавата - така, както вече десетилетия се случва в цял свят.

“Практически, мярката е защита да бъдем наравно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, не само в Европейския съюз" - добави Никола Тупарев.

Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която реално го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства и работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.

Заедно с финансовия инструмент "възстановяване на част от разходите“, на срещата с медиите днес бе обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български кино и серийни филми чрез отделяне на средства от държавния бюджет.

В крайна сметка наскоро инициирахме среща с министър-председателя, с министъра на финансите и с министъра на културата. За първи път видяхме разбиране на тази среща. Оказа се, че Горанов е наясно, че държавата няма да губи от това нещо, а ще печели." - разказа Магърдич Халваджиян.

“Българското кино е с много добри позиции в Европа. То заслужава да бъде подкрепено и заслужава алтернативен източник на финансиране, извън Националния филмов център. Такъв източник би бил Възстановяването на разходи - икономическият стимул, за който днес говорим и благодарение на който в системата, в държавния бюджет, ще влязат нови пари. Всички имаме интерес от производството на висококачествен български телевизионен продукт, а това може да се случи само с повече средства" - сподели с присъстващите Жана Караиванова по темата не само за киното, но и за популяризирането на българската култура и изкуство.

Връщайки се към основната тема на събитието, членовете на АФTП споделиха с медиите, че са имали срещи с Министъра на финансите Владислав Горанов, който е запознат с темата, както и с Министерството на културата, под чието администриране ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България.

“Думите, които днес казваме, са самата реалност. Това е първият път, в който сме заедно, в който говорим открито и на един език по темата. А тя не е само Законът за икономически стимули в кино индустрията. След закона идва реалният работен процес, който е най-ценното за всички нас" - включи се в разговора Ярив Лернер от Ню Бояна, за който не е ясно защо индустрията се дели на “чужди и наши", когато има шанс бюджетите на чуждестранните продукции да остават в България.

“Филмовата индустрия е специфична индустрия, в която се генерират огромни обороти за кратко време. Не би трябвало изобщо да съществува дискусия дали да се въведе или не тази мярка. Дискусията трябва да бъде в посока как да се въведе така, че да работи най-добре на нашия пазар!" - обобщи основната тема на събитието Евтим Милошев.

Още по темата: общо новини по темата: 1144
07.12.2019 »
22.11.2019 »
11.10.2019 »
18.09.2019 »
17.08.2019 »
17.08.2019 »
предишна страница [ 1/191 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Българско" и "кино" в едно изречение няма как да съществуват! За съжаление така е доста години.
0
 
 
Умря то.Филми,като "Авантаж ","Сбогом ,приятели "от миналото са незабравими !Аз тях харесвам !
Aнонимен
на 01.10.2018 г.
+1
 
 
1-никога не е имало кино всичко е театър и рецитиране на заучени реплики ,2 киното никога не се е раждало че да умира,3 Толкова са скучни Българските филми че няма и на къде повече . и т.н
0
 
 
Бг киното умря 90-та година,тия палячовци от снимката за нищо не стават,пък от към артисти хептем...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: