Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кой стои зад убийството на Иван Тодоров-Доктора?
Автор: Екип Ruse24.bg 17:02 / 24.02.2019Коментари (3)2631
©
Албански мафиоти, опитващи се да сложат ръка върху контрабандните канали на Иван Тодоров-Доктора, нареждат показния му разстрел с 13 куршума преди 13 години. Това гласи една от работните версии за мократа поръчка, припомнят криминалисти. Иван Тодоров е ликвидиран посред бял ден на ул. "Червена стена" в столичния кв. "Лозенец" на 22 февруари 2006 г. Доктора и шофьорът му Васил Михайлов пътуват с черен джип "Порше Кайен", когато върху тях се изсипва дъжд от куршуми. Тодоров е убит на място, Михайлов е откаран в тежко състояние във Военна болница.

Убийството се разиграва пред погледа на няколко свидетели, предимно работници от намиращ се наблизо строителен обект. Според показанията им двама съмнителни мъже се навъртат край мястото на покушението. Чува се стрелба и странните типове отпрашват с бяло ауди в посока кв. "Драгалевци". Наемниците успяват да изпълнят успешно поръчката въпреки засилените мерки за сигурност заради визитата на турския президент Мехмет Сезер.

Множество са версиите, по които криминалисти разследват екзекуцията на Иван Тодоров-Доктора, но нито една не е категорично доказана и случаят попада в графата "студени досиета" редом до десетки други поръчкови убийства. Разследващи подозират, че зад покушението на Доктора стоят албански мафиоти, които опитват да си присвоят контрабандните канали, които според оперативна информация на ченгета са под контрола на Иван Тодоров.

По случая е разработвана и хипотезата, че братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, са организатори на екзекуцията. Те са задържани по обвинение, че са организирали разстрела на Доктора, бившия външен и зам.-вътрешен министър Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов. На 14 юни 2010 година Софийският градски съд ги оправдава напълно.

Трета от версиите за разстрела гласи, че Доктора е ликвидиран, защото отказва контрабандните му канали за цигари да бъдат използвани за трафик на наркотици.

За поръчители на мократа поръчка са проверявани и близки на Иван Тодоров. Сред разработваните имена е прочутият гръцки контрабандист Йоргос Артемидас, с когото Доктора често си партнира, сочат оперативни данни.

Гъркът често идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил партньор на убития през 2003 година Филип Найденов-Фатик, пише "България Днес". Твърди се, че през 90-те години той осигурявал каналите му за трафик на амфетамини. По това време Тодоров също е близък на Найденов и всъщност Фатик го запознава с Йоргос. Гъркът става един от най-близките партньори на Тодоров.

С негова помощ бил осигурен пътят на цигарите към Западна Европа. В един момент обаче Йоргос започва да работи с албанците и отношенията му с Доктора се развалят, дори са в открит конфликт. По това време ченгета започват разработка "Приятели" и в нея се проследяват връзките между Доктора, Константин Димитров- Самоковеца и Йоргос Артемидас.

Изтекли данни от оперативната разработка "Приятели" взривяват държавата. Разкрити са трима офицери от сектор "Стокова контрабанда" в НСБОП, засечени да водят над 130 разговора и да си уговарят срещи на четири очи със Самоковеца. След скандалните разкрития секторът е разформирован, а отговорните напускат системата на МВР.

Пета версия на криминалистите, разследващи покушението, е свързана с твърденията, че Иван Тодоров-Доктора е бил от лейтенантите в схемата на контрабандните канали на цигари, създадени още от Държавна сигурност и контролирани от нейни офицери и след 1989 г. Твърди се, че в ръцете му е оставала всъщност малка част от огромната печалба, генерирана от тях. Големите пари стигали до "генералите" в престъпната схема над него - политици, съдии и някои висши чиновници. Затова и вероятната причина за убийството на Доктора била необходимостта тази връзка да бъде прекъсната, за да не бъдат разкрити имената на хората, получавали парите от контрабандните канали.

В подземния свят упорито се говори, че Иван Тодоров-Доктора дава показания за връзките на мафията от началото на прехода с политици пред прокурор, но по-късно този магистрат е принуден да унищожи записа.

Оперативна информация от службите разкрива, че съдружници на Доктора преди убийството му са много интересни хора. Сред тях са международният оръжеен търговец Виктор Бут, офицер от КГБ, Евелин Банев-Брендо, убитият при странни обстоятелства бивш секретар на МВР Георги Георгиев и други.

Три години преди екзекуцията срещу него е извършен бомбен атентат. Оцелява по чудо, след като на 18 април 2003 година мерцедесът му е взривен на столичния булевард "Цариградско шосе". Загива шофьорът му Йордан Пасков. При разследването е установено, че бомбата, която е задействана дистанционно, е поставена под предната дясна седалка, където обичайно се вози Доктора. Точно в този ден обаче Тодоров решава сам да шофира мерджана. Това го спасява от сигурна смърт.

След взрива в багажника на колата са открити снимки, заради които избухва т.нар. яхтен скандал. На кадрите са запечатани тогавашните министри на финансите и транспорта - Милен Велчев и Пламен Петров, царският депутат Мирослав Севлиевски, бизнесменът Любо Минчев, Петър Петров-Амигоса и Иван Тодоров-Доктора. Техен домакин на яхтата е бизнесменът Спас Русев. След скандала гостите обясниха, че случайно са попаднали там. Причина за визитата им бил кръг на Формула 1 в Монако.

Няма диплома за ветеринар

Иван Тодоров-Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Прякорът му е измислен, тъй като е следвал ветеринарна медицина в Стара Загора, но така и не се дипломира. Не е осъждан. Срещу него се водят две дела - за отвличане и за пране на пари - без резултат. Сочен е за един от най-големите контрабандисти на Балканите.

Чупи рекорди по гледаемост

Убийството на Иван Тодоров-Доктора чупи рекорди по гледаемост. Телевизионни репортажи за екзекуцията му са качени в най-големия тогава български сървър с пиратско съдържание "Арена.бг" само три часа след покушението. Само за денонощие видеото е изтеглено 1300 пъти. За сравнение - концертът на рок легендите "Ролинг стоунс" на бразилския плаж "Копакабана", качен десет дни по-рано, е свален едва 70 пъти. Интересът към репортажите е близо три пъти повече от средностатистическия интерес към чисто нов холивудски хит, пуснат в сървъра, изчисляват тогава хакери.


Още по темата: общо новини по темата: 1144
07.12.2019 »
22.11.2019 »
11.10.2019 »
18.09.2019 »
17.08.2019 »
17.08.2019 »
предишна страница [ 1/191 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Работя за себе си,а щом работя,това е добре !
на 25.02.2019 г.
+1
 
 
..."доктор" - моктор...когато газиш в дълбоки води,трябва да си добър плувец. Да е жив и здрав !
Aнонимен
на 24.02.2019 г.
-1
 
 
Албански мафиоти? Глупости! Зеленчуците са - Репата, Компира, Марулята, Тиквата и С-е.
+2
 
 
Стои "санитаря"!... Горските му викат "санитарна сеч"...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: