Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Уволнение в Нова тв след въпроси за Пеевски
Автор: Екип Ruse24.bg 10:56 / 10.05.2019Коментари (8)2045
©
Виктория Бехар вече не е част от ръководния екип на "Нова Броудкастинг Груп“, потвърдиха официално от компанията пред "Свободна Европа". Новината идва малко повече от два месеца, след като Бехар бе назначена за мениджър на "Стратегическо развитие“ на новините в Нова телевизия.

Според неофициална информация освобождаването ѝ е станало факт в сряда – седмица след встъпването в длъжност на Миляна Велева като шеф на новините в медията. Решението на ръководството е било предшествано от планьорка, на която Бехар е задала на Велева въпрос за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Назначението на Миляна Велева, която е бивш ръководен кадър в ТВ 7 и Канал 3, бе първата промяна на високо ниво в Нова телевизия, след като телевизията бе придобита официално от братята Кирил и Георги Домусчиеви на 22 февруари. Велева оглавяваше новините на ТВ 7 в края на периода, в който медията бе под контрола на банкера Цветан Василев – от септември 2013 г. до фалита на КТБ през юни 2014 г. След това Велева стана шеф на новините на Канал 3.

Кабелната телевизия бе обект на официален интерес от Пеевски и майка му Ирена Кръстева, но в крайна сметка те се отказаха да я придобият. Така или иначе, Канал 3 и в момента следва редакционната политика на техните медии.

Именно професионалното минало на Миляна Велева е станало повод към нея да бъдат зададени въпроси от новите ѝ колеги за обвързаността ѝ с депутата от ДПС, разкриха източници от Нова тв. Това е станало по време на обща планьорка в телевизията непосредствено след встъпването ѝ в длъжност.

Към Велева е бил отправен въпрос дали с назначаването ѝ в телевизията тя е получила конкретна задача, предвид факта, че към този момент в новините работят двама души на ръководни позиции – Бехар и главният изпълнителен продуцент Даниел Чипев. Отделно от това генерален директор "Информация“ и член на мениджърския съвет е Вяра Анкова.

"Това е разговор между мен и собствениците“, е заявила новата шефка на новините, разказаха пред Свободна Европа служители в телевизията, присъствали на въпросната планьорка.

Тя е била питана директно дали се асоциира с медийната политика на медиите, контролирани от Пеевски, на което Велева е отвърнала, че е в гилдията от 18-годишна и през тези години е работила за много хора.

На въпрос дали смята, че политическите събития трябва да бъдат отразявани така, че медията да не се конфронтира директно с определени участници в тях, Велева е заявила, че по принцип вярва в баланса в живота. След повторното задаване на същия въпрос тя е потвърдила, че вярва в балансираното отразяване.

По неофициална информация на "Свободна Европа", потвърдена от няколко присъстващи на тази планьорка, Виктория Бехар е била активен участник в този разговор. Седмица по-късно тя е уведомена, че собствениците на Нова тв не желаят повече да работи за тях.

Уволнението ѝ е предизвикало сериозно недоволство в нюзрума, разказаха пред Свободна Европа работещи там. Велева е питана дали е била уведомена предварително за този развой, на което тя е заявила, че журналистите са "наемни работници“ и собствениците на телевизията не им дължат обяснения.

Обясненията обаче очевидно са важни не само за работещите в Нова тв, а и за нейната аудитория, доколкото Виктория Бехар бе привлечена в медията именно от новите собственици. Принципна причина за сваляне на доверието от нея биха могли да бъдат, например, лоши резултати от работата ѝ, но обективни данни в тази посока липсват. Дори напротив – има такива в обратната.

Това внезапно решение става факт непосредствено след посещението на папа Франциск в България, което бе отразявано от Нова тв именно под ръководството на Бехар. Според официалните данни, разпространени от медията, над 5-часовият неделен ефир е привлякъл над 22% от телевизионната аудитория на възраст между 18 и 49 г.

"Кадрите от прякото излъчване на първите стъпки на папа Франциск на българска земя, както и коментарите от студиото на Нова са привлекли значително по-голяма зрителска аудитория, спрямо отчетеното от бТВ и БНТ1“, съобщиха от телевизията на братя Домусчиеви.

Според представените разбивки в деня на посрещането на папа Франциск в София на 5 май Нова тв е привлякла 22.1% от зрителите на националните телевизии, докато бТВ и БНТ – съответно 17.7 и 5.1 на 100. Подобни са резултатите и в неделния ден на 6 май, когато бе военният парад в София и посещението на папата в град Раковски – 23.8% от зрителите са избрали Нова тв, 17.7% – бТВ, а 8.1% – БНТ.

Въпреки очевидния успех, обявен официално от самата телевизия, отговарящата за ефира ѝ по време на ключовите събития на 5 и 6 май Виктория Бехар вече не е желана от ръководството. Освен за посещението на главата на Римо-католическата църква в България, тя е трябвало да отговаря и за отразяването на европейските избори на 26 май.

Бехар е дългогодишен журналист, продуцент и пиар. Професионалният ѝ път бе свързан с бТВ от самото създаване на телвизията до 2014 г., когато я напусна заедно с Люба Ризова. След това за кратко бе шефка на новините на телевизия Bulgaria ON AIR, а по време на българското председателство на Съвета на ЕС оглавяваше дирекция "Комуникация и информация“ в ресорното министерство.

Раздялата ѝ с Нова тв става на фона на освобождаването на дългогодишния член на борда на директорите Силва Зурлева, което официално бе съобщено в сряда. Тя работеше в медията от самото ѝ създаване, а след придобиването ѝ от братя Домусчиеви се водеше съветник на борда.

Още по темата: общо новини по темата: 1144
07.12.2019 »
22.11.2019 »
11.10.2019 »
18.09.2019 »
17.08.2019 »
17.08.2019 »
предишна страница [ 1/191 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз ще те взема на работа срещу яки заплати и ти ще ми казваш какво и как да правя.Ще стане ама друг път.Като си дал задника под наем ще трябва да си сигурен че ще ти го сложат все някога.Никога ама никога журналистите не са били независими.Ни мой ревахте
+2
 
 
След като Нова е собственост на Домусчиев, познайте кога той ще позволи да се казва нещо срещу неговите приятели
+1
 
 
За съжаление,при нас трябва,да мислиш какво казваш,или питаш... ФАКТ!
+4
 
 
Три натрапващи се факта от статията. 1. Нова ТВ = ТВ7 = Канал 3 = КТБ = КГБ; 2. Приемащите тези гаври работещи в централни медии могат вече спокойно да слагат кавички около професията си, защото са "журналисти", а не журналисти. Както някой беше казал за свещениците в България при тоталитаризма: "истинските ги избиха още през 44-та и 45-та - останаха само милиционерските попове". 3. Ако продължаваме да стоим и зяпаме, скоро по индекс на свобода на словото и пресата ще се смъкнем до Турция, Русия и Свазиленд.
+5
 
 
Кой не е наясно,че братя ДомусЧиеви и Домус Пеев са Догански домуси.
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 10.05.2019 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: