Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Братчета от Варна впечатляват с уникални постижения в шаха
Автор: Пламена Николова 13:46 / 10.06.2019Коментари (0)801
© Ruse24.bg
Две чаровни братчета от Варна, Михайл и Румен, впечатляват с уникалните си постижения в шаха. За около година момчетата да успели да завоюват над сто отличия - медали и купи, предаде репортер на Varna24.bg.

Румен Мързаков, на 7г има 34 медала, 7 купи и два плакета, вицешампион на България по класически шах, категория "Деца до 8г" за 2019г

Михаил Иванов Мързаков, на 10г има 56 медала и 10 купи от различни национални и международни турнири, от които първо място в турнира "22 Международен детски шахматен турнир Надеждите на света 2018г" и още много други.

Те са ученици в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Варна. 

За това какво е провокирало интереса им, какво ги мотивира и какво им дава този спорт, споделят двамата сладури, както и тяхната майка Кристина Мързакова:  

"Всичко започна, когато Мишо беше в първи клас и заради поставена диагноза "епилепсия" му забраниха колективен спорт с топка, а той много искаше да тренира футбол. Един ден дойде с една бележка у дома решен, че ще тренира шах, без да знае какво е шах, без да е играл и без да познава фигурите. При Румен всичко започна покрай батко му, защото го придружаваше при всички турнири", споделя майката на двамата победители.

Мишо и Румен пък разкриха тайната на успеха:"Пожелаваме си късмет и така печелим!", казват шампионите.

Любима фигура на Мишо е офицерът.

"Той е моят съдружник и освен, че върви по диагоналите, винаги ми е помагал, когато съм в безизходица! Офицерът винаги ме е оправял в забърканите каши. Често си представям и моите приятели като фигурите от шаха, единия е царя, другия е царицата, някои ми приличат на офицера, а други на коня или топа", казва Мишо. 

"Ние сме много горди родители, не само аз, но и баща им, както и близките ни. Шахът им дава голямо предимство в училище, в логиката, в начина на мислене. Като цяло им помага при вземането на решенията. Прави ги по-концентрирани и ги учи как да действат при трудни ситуации в живота. Можем да кажем, че шахът помага и за овладяване на агресията в училище, защото учи не само на логика, но и на правилна преценка на ситуацията. Това е игра на интелекта и затова много се радваме, че се занимават именно с такъв вид спорт. Много са постиженията им, Мишо мечтае да стане гросмайстор, световен шампион, малкият и той. Ние им помагаме да следват мечтите си. Не бих казала, че нещо ни коства, когато става въпрос за успеха и щастието на децата ни. Има конкуренция помежду им, но тя  е благородна", каза още Кристина Мързакова. 

Повече за постиженията на Румен и Мишо вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Велико! Григор Димитров се изкачи до номер 1 в света в уникална статистика
»
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: