Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Изплува шокираща версия за убийството на Жоро Илиев
Автор: Екип Ruse24.bg 12:20 / 26.08.2019Коментари (5)1170
©
Четиринадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев, ликвидиран от снайперист на 25 август 2005 година в Слънчев бряг, мафиотската екзекуция на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите, пише "Уикенд", цитиран от Блиц.

Разследването на убийството на мастития мафиотски бос отдавна е замразено и малцина вярват, че следственото дело срещу неизвестен извършител някога ще бъде променено на "Разрешен случай". Смъртта на Главния доведе и до края на групировката ВИС-2, смятана за най-стилната криминална организация в България през 90-те години на миналия век.

Жоро Илиев умира щастлив, на централното сепаре на помпозното заведение "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс" в Слънчев бряг, където празнува победата на футболния си тим "Локомотив" Пловдив. Главния, както е наричан кюстендилският борец, дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от сайперист.

"Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия", са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на "Локо" Емил Наков. Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум "Стингър" с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно, че стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка топ "Флобер" от храстите на хотел "Хризантема".

При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери - уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени. 14 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев - Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев - Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист номер 1 на мафията.

За Легионера се знае , че не приема мокра поръчка за по-малко от 500 000 долара. Спрягат го и за екзекутор на Илия Павлов, някои твърдят, че за това убийство е прибрал даже 1 милион долара в брой. Почеркът на Легионера личи и при убийствата на Васил Горчев - Кьоравия и Жоро Илиев, както и при екзекуцията на Димата Руснака. Всички те умряха с куршум от "флоберка", изстрелян от над 100 метра разстояние", обясняват криминалисти. Те са убедени, че Жоро Илиев умира заради Кьоравия - благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. Васил Горчев контролира производството на амфетамин за Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев.

На 20 януари 2005 година Васил Горчев е убит в центъра на Благоевград с 1 куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградският гангстер влиза в конфликт с Райко Кръвта. Причината за скандала са 800 000 долара. Толкова са инвестирани във фабрика за амфетамин, разбита от антимафиоти край Разлог. При акцията са арестувани 9 души. А Горчев стоварва вината върху Кръвта. Благоевградският лихвар настоява перничанинът да му възстанови загубите, както и да му върне дълг от близо 400 000 долара. Вместо пари обаче Горчев получава куршум в главата. Седмици след смъртта на Горчев Жоро Илиев привиква Райко Кръвта в офиса си на столичната къпалня "Мария Луиза" и директно го обвинява, че е организирал екзекуцията на сътрудника му. "Трима човека ми казаха, че си ти. Искал си да сложиш ръка на черното тото и амфетамините", хладно отвръща Жоро Илиев на клеветите на Кръвта, че не би се осмелил да вдигне ръка върху никого от "организацията".

Следващите месеци са кошмарни за пернишкия мафиот Кръвта. Ченгетата изведнъж се обръщат срещу него - арестуват на 20 негови дилъри на хероин, прибират и самия Райко. На 6 юни 2005 година пернишкият наркобос е задържан при акция на несъществуващата днес РЗ БОП в пернишкото кафе "Елит".

Зачестяват предупрежденията към перничанина от колеги висаджии, че Главния му е вдигнал мерника. В средата на август Райко Кръвта заминава на почивка в Несебър, където отсяда в дома на Димитър Желязков - Очите. Случайно или не, но в този период Очите също е в немилост пред боса на ВИС-2.

Според оперативна информация, постъпила в МВР само за месец след екзекуцията на Жоро Илиев поръчката е платена от братя Галеви или пък от сръбски мафиот. Някой от тях плаща хонорара от 1 милион долара на Красимир Станчев Легионера.

Чистач номер 1 на мафията също е засичан в Слънчев бряг и Несебър в дните преди убийството на Жоро Илиев. Информатори на МВР се кълнат, че са виждали нееднократно Краси Легионера заедно с Очите в Несебър непосредствено преди екзекуцията. Ролята на Райко Кръвта и хората му от Перник в тази поръчка най-вероятно е била свързана с обезпечаването на маршрут, по който да се измъкне наемният килър Краси Легионера.

Още по темата: общо новини по темата: 883
21.05.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
23.12.2020 »
06.12.2020 »
17.09.2020 »
предишна страница [ 1/148 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вечна памет на великия Георги Андреев Илиев! Поклон!
+1
 
 
Че то това си е официалната най-вероятна версия от години наред. И висши представители на МВР са казвали, че Райко Кръвта е най-вероятния поръчител на Жоро Илиев. Нито е шокираща нито е нова тази версия, ама както и да е.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: