Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
18 изумителни факта за човешкия мозък, които може би не знаете
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 14.10.2019Коментари (0)997
©
Учените често с право определят човешкия мозък като най-сложната позната ни структура във Вселената. Тази сложност позволява на орган със средно тегло от 1,5 кг да извършва операции, които са непостижими и за най-модерния и голям изчислителен център в света.

Изобщо, човешкият мозък е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека. Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на това как работи мозъкът и не е чудно, че хората се радват да научат нови факти за този невероятен орган в човешкото тяло.

1. Мозъкът съдържа половин галактика от малки компютри

Мозъците ни имат между 86 милиарда и 100 милиарда неврони – клетки, които предават сигнали в мозъка. Това е около половината от звездите в Млечния път. Невроните ни помагат да учим нови неща и да се развиваме всеки ден.

2. За мозъка ни няма разлика между реалност и въображение

Мозъкът реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите. Ето защо хората, които гледат на света през розови очила, се чувстват по-щастливи, и ето защо организмът приема плацебото като истинско лекарство.

3. Мозъкът създава нови неврони непрекъснато

Докато детето се развива в утробата на майката, мозъкът му създава неврони със скорост 250,000 неврона за минута. След раждането този процес се забавя, но продължава през целия живот на човека.

4. Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от нашите емоции. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна работа остава непроменен. За разлика от кръвта във вените на човек, който е работил физическа работа, се променя значително.

5. Мозъкът разхищава енергия

Мозъкът съдържа кръвоносни съдове с обща дължина над 600 километра и използва около 20% от общата енергия на тялото и приетия кислород. Взаимодействието между електроните генерира около 25 вата електричество – достатъчно, за да захрани малка електрическа крушка.

6. Обикновено мозъкът работи автоматично

Повече от половината от днешните ни мисли са от вчера. Ето защо е толкова трудно песимистите да променят погледа си към света. Те буквално трябва да "прочистят“ мозъка си и да го накарат да реагира на положителни стимули по-често.

7. Мозъкът мрази диетите

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% пречи на вниманието и паметта и мозъчните клетки, които имат нужда от енергия, започват да изяждат други мозъчни клетки. По тази причина имаме нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ни да използва пълния си потенциал. Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода.

8. Виждаме това, за което мислим

Ако си мечтаем за пътешествие в Париж, ще виждаме напомняния за града навсякъде около себе си. Ако мислим неприятни неща за себе си, ще виждаме потвърждения на всяка крачка. Променете мислите си и вижте около себе си една малко по-различна реалност.

9. Областите в мозъка са едновременно специализирани и многостранни

Вероятно си чувал, че определени области в мозъка ти контролират определени дейности. Въпреки това, това разделение на дейностите не е написано на камък. Много от мозъчните ни процеси включват няколко области в мозъка, които си взаимодействат. Когато една област е наранена, останалите могат да изземат функциите й. Някои пациенти, на които половината мозък е оперативно премахнат, успяват да функционират без значителни промени. С други думи, мозъкът е като пъзел с много парчета. Всяко от тях изпълнява различни функции. Дори да махнем някои от парчетата, все още ще виждаме голямата картина.

10. Мозъкът има нужда от тренировки, точно както мускулите

Ученето, упражненията на чист въздух, здравословното хранене, здравия сън, пътуването на нови места, новите дейности, записките в дневник, танците и дори играта на Тетрис – всичко това е полезно за мозъка ви.

11. Мозъкът никога не почива

Дори когато спим, мозъкът се труди здраво. Нещо повече, активността му по-време на сън е по-висока, отколкото през деня.

12. Понякога е жизнено важно да "изключим“

За да потънем в хиляди отрицателни мисли, понякога имаме нужда да "изключим“ и да се махнем от всички грижи, за да дадем почивка на именната си система. Не забравяйте активната почивка – тя е най-полезната релаксация за мозъка.

13. Мозъкът може да контролира времето

Нашето възприятие за времето е резултат от възприемането на множество сигнали и организирането им по начин, чрез който могат да бъдат обработени. Колкото повече сигнали възприемаме – особено ако са непознати – толкова по-дълго ни отнема да ги организираме. Затова моментите, когато изпитваме нещо ново или интензивно, ни се струват по-дълги от обикновено. Можем да накараме времето да върви по-бавно, ако се поставяме в непознати и интересни ситуации – почти като да живеем по-дълго, само като правим нови неща.

14. Мозъкът спира да расте, но никога не спира да се променя

Вярно е, че мозъкът спира да расте на обем и маса в даден момент, обикновено около 18-годишна възраст. Въпреки това, физическата му структура – плътността и относителния размер на различните области – продължава да се променя през целия ни живот. По тази причина ставаме добри в дейности за възрастни – като паркирането на стръмна улица, и забравяме как да въртим обръч.

15. Забравянето поддържа нервната система в изправност

За да запази новите спомени, мозъкът трябва да се освободи от излишното. Щеше да е чудесно, ако решаваме съзнателно какво да запомним и какво да забравим. За да го направим, трябва да използваме информацията, която искаме да запазим, по-често.

16. Стресът може да промени мозъка

Стресът не е само неприятен, но може да повлияе на развитието на мозъка, да убие неврони, да разруши невронни връзки и да попречи на създаването на нови. Избягването на страса и научаването на нови техники за справяне с него, е важно както за настроението, така и за функционирането на мозъка.

17. Мозъкът е нечувствителен към болка

Мозъкът ни реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма необходимите рецептори. Това обаче не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обгражадат.

18. Мозъкът непрекъснато се препрограмира

Всеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да извършват функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на нашите действия. Ако две области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно. Колкото повече се упражняваме в нещо, толково по-лесно ще бъде за мозъка ни да го прави. Изисква се практика, практика и още практика!

Още по темата: общо новини по темата: 883
21.05.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
23.12.2020 »
06.12.2020 »
17.09.2020 »
предишна страница [ 1/148 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: