Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Монтират термокамера на летище Варна заради коронавируса, проверки и на пристанището
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 30.01.2020Коментари (0)1194
©
Все повече авиокомпании спират полети от и до Китай заради разпространението на опасната вирусна пневмония. Сред тях са "Луфтханза" и "Бритиш Еъруейз". Близо 600 граждани на Европейския съюз са поискали да бъдат върнати от Китай в родината им, в това число и българи. Смъртните случаи от новия коронавирус вече са 132. Световната здравна организация ще определи дали да се обяви извънредно положение в международен мащаб заради новата епидемия, съобщава БНТ.

Трима са вече българите, поставени под наблюдение в болница заради новия коронавирус. Освен мъжа, настанен във ВМА, две жени, завърнали се от Китай и Тайланд са под карантина. Това съобщиха от здравното министерство. 

И тримата са в добро състояние. Вероятността да са заразени с коронавирус е малка, но ще останат под лекарски контрол до 14 дни.

За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха от Китай, също е осигурено специализирано наблюдение. Обособен е отделен кабинет в болницата в града, както и специалист по инфекциозни болести, който следи състоянието им.

Взети са всички възможни мерки, за да се предотврати евентуалното разпространение на вируса у нас, уверяват от здравно министерство.

Всички лечебни заведения в страната с инфекциозни отделения са в готовност да реагират при съмнение за коронавируса, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Закупени са допълнителни ръкавици, специални маски и защитно облекло за медицинския персонал. Три нови термокамери ще бъдат монтирани на летищата в София, Варна и Бургас.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването заяви: "Мерките, които сме взели, гарантират наблюдението и лечението на голям брой пациенти, така че няма да имаме проблем някой да остане без наблюдение или лечение. Жената, която е била в Тайланд, е настанена в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич".

Д-р Светозар Байчев, директор на МБАЛ Добрич коментира: "Чакаме резултати, но на пръв поглед не върви за заболяване, което буди всеобщия интерес".

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор каза: "Установихме наличието на метапневмовирус на жената от Китай, което напълно обяснява нейното състояние, така че общо взето на 99% отпадат съмненията ни за нея".

До края на седмицата се очаква да пристигнат реактивите за установяване на новия коронавирус. Страната ни разполага с генетични тестове за доказване на такива вируси, но те не са специфични.

Проф. Тодор Кантарджиев допълва: "Верифицирането на методите ще ни позволи началото на другата седмица да можем да поставяме диагностика точно на този коронавирус".

Част от предпазните мерки предвиждат засилени проверки на екипажите на корабите в пристанищата Варна и Бургас.

"Първо ще минават здравните власти, ще видят каква е ситуацията, има ли хора с клиника", допълни Ангел Кунчев.

Трима българи, блокирани в поставения под карантина град Ухан са пожелали да се приберат у нас. От външно министерство съобщиха, че най-вероятно те ще бъдат извозени със самолет до някоя европейска държава още в събота.

От здравно министерство призовават за повече спокойствие по тази тема. Вече има случаи на граждани, които са подходили с агресия при прилагане на превантивните мерки на летището. Има го и обратния проблем - твърде много паника по темата. Жена, която се е връщала от Китай, но от провинция, която не е засегната от вируса, само защото ѝ се е скъсала маската, е изпаднала в паника, че вече е заразена.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: