Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Варненка до европейското огнище на COVID-19: Не бях виждала преди подобна паника
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 09.03.2020Коментари (0)994
© bTV
Варненката Свилена Панова, живееща в Италия и работеща като медицинска сестра, сподели пред bTV за ситуацията на Апенините, където 16 милиона са под карантина",

 

"Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и по време на епидемията САРС, но такава паника и незнание какво да се прави досега не е имало".

Думите са на българката Свилена Панова, която от 10 години работи като медицинска сестра в психиатрична болница в Парма, а от 2001 година живее в Италия.

По думите на сестра Панова италианската Спешна помощ се отзовава само на някои случаи, а част от екипите вече са пренасочени към по-големите областни центрове. Властите на Апенините, където има вече близо 6 хиляди потвърдени случая, въведоха и нови извънредни безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата.

16 милиона души в северната част на страната са под карантина и им е забранено да влизат и излизат от т. нар. "Червена зона" без разрешение, забранени са ръкостисканията, в заведенията хората трябва да стоят на поне метър разстояние. Сънародничката ни е изключително притеснена, защото през миналата седмица се е грижела лично за двама пациенти с грипоподобни симптоми от европейското огнище на коронавируса - Кодоньо.

"Знаехме, че сме били вече в контакт с тези потенциално съмнителни пациенти. В същото време не знаехме дали сме заразени, или не. В този случай използването на маски беше безполезно, защото имахме вече контакт няколко дни с тези пациенти", разказва Свилена Панова, която дава често смени и за Спешната помощ, ежедневно е следяла показателите им, а има и близки приятели, които в момента са със съмнения за зараза.

"Една от колежките ми на работа беше спряна под карантина заради това, че е имала контакт със сигурен позитивен болен от коронавирус. Притеснена съм - както за колежката, така и за всички нас, защото всички сме карали смени с нея. От друга страна, в Бърза помощ - сред екипа, обслужващ линейките, също имам познат, който от миналия четвъртък е в спешно интензивно отделение и в момента е под механична вентилация с опасност за живота. Това ми показва, че коронавирусът е тук, а и всички медицински лица, с които говорят казват едно и също: Тук е - сред нас. Най-вероятно всички ще го прекараме, всички сме го прекарали, всички сме позитивни!", казва Свилена Панова.

Самата тя, както останалите ѝ колеги в болницата, вече са преминали допълнителна квалификация. Заради недостиг вече не използват професионалните предпазни маски, а такива с по-малко пластове защита.

"Миналата седмица паниката беше голяма - и в интернет се продаваха маски на цени 1463 евро, а дезинфектанти под формата на гел също на абсурдни цени. Хората се презапасяваха, точно както в Германия и в България дори, дори бяха изкупили от паста до всичко в консерва", разкрива Панова.

Свилена описва ситуацията в болниците като сюрреалистична и има свое послание към България.

"Няма нужда от паника, има нужда от мозък, от четене на достоверна информация, от подготвени хора, които да ви помогна по какъв начин да се предпазвате и следване на всички инструкции, които са вече дадени: миене на ръце, основно правило! Опитване на пазене на дистанция от останалите, така че наистина да успеем да се предпазим", казва тя.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: