Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Туроператор от Варна обясни как в Полша решават проблема с коронавируса и туристите
Автор: Пламена Николова 14:31 / 12.03.2020Коментари (0)1197
©
Герчо Герчев, известен туроператор от Варна, който от години работи предимно с полски туристи, изпрати до Varna24.bg преведен от него документ на Министерството на развитието на Полша, от който става ясно как полската държава регламентира правата на туристите в ситуация на коронавирус.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Пътуващият може без удръжки да се откаже от договор за пътуване с туристически пакет, когато в мястото до което той е избрал да пътува са установени много случаи на заразяване с корона вирус, полети до това място не се изпълняват, а този вид превоз е основен елемент в туристическия пакет – информира в свое съобщение Министерството на развитието на Полша.

Връщането на платените суми е възможно също и в ситуации при които основен елемент на пътуване с туристически пакет е участието в културно събитие (например посещение на музей) или спортно събитие (например футболен мач), които са били отменени по повод установени случаи на заразяване с корона вирус. Но пътуващият не може без удръжки да се откаже от договора за пътуване по туристически пакет, само защото в мястото до което е избрал да пътува има потвърдени случаи на заразяване с корона вирус.

Отказването без удръжки от договора означава получаване на 100 % направените плащания. Но без обезщетения и допълнителни компенсации. 

В съответствие със Закона за туристическите пакети и свързани туристически услуги възстановяване на плащания може да се получи, ако "настъпят неизбежни и извънредни обстоятелства, които могат значително да повлияят на транспорта на пътниците и реализирането на туристическия пакет в дестинацията на провеждане или в непосредствена близост до нея". В случай на неизбежни и извънредни обстоятелства, пътникът може да поиска само възстановяване на платените суми за пакета.

Според определението в закона, неизбежните и извънредни обстоятелства трябва да се разбират като ситуация извън контрола на страната, позоваващата се на подобна ситуация, чието въздействие не би могло да бъде избегнато, дори ако бяха взети всички разумни мерки. 

В преамбюла на Директивата за туризма се посочва, че неизбежните и извънредни обстоятелства могат да включват например военни действия, други сериозни проблеми на сигурността, като тероризъм, значителна заплаха за здравето на хората, като например на епидемия на сериозно заболяване в местоназначението на пътуването или природни бедствия, като наводнения или земетресения или метеорологични условия, предотвратяващи безопасно пътуване до дестинацията, договорени в договора за пакетно пътуване. 

Следователно, за да можем ефективно да се откажем от договора за пакетно пътуване в случай на неизбежни и извънредни обстоятелства на местоназначението или в непосредствена близост до него, трябва да се докаже, че тези обстоятелства: оказват значително влияние върху изпълнението на пакета или транспортирането на пътниците до дестинацията."


Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: