Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Първи арестувани у нас заради коронавируса!
Автор: Екип Ruse24.bg 16:05 / 14.03.2020Коментари (10)1604
©
МВнР промени индекса на 13 държави, както следва. България използва 5-степенна скала. Най-високата степен е въведена за Иран, например. Това обявиха от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Ръководителят на щаба за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че след влизането на мерките за извънредното положение вече има няколко случая на арестувани граждани, които не спазват карантината, информира Блиц.

Става дума за шофьори на тирове от Сливница, на които им е казано да стоят вкъщи, а са били хванати в заведение. Отведени са. Един пациент, който си е тръгнал от Военномедицинската академия (ВМА), се е върнал, след като е разбрал за въвеждането на извънредната ситуация. Междувременно от снощи насам няма нови случаи на коронавирус.

Проф. д-р Мутафчийски каза, че общо случаите са 31. Регистрираният най-нов пациент е също от Плевен, където вече има два случая. Той обаче не е свързан с предходните. От щаба казаха, че има специална форма, която се попълват и се попълват регистрираните случаи, за да има точна отчетност. "Разширява се епидемиологичното проучване", обясни още Мутафчийски.

Що се отнася до съпруга на първата жертва на коронавируса у нас, той нито се подобрява, нито се влошава. Остава на командно дишане. Междувременно от щаба коментираха отново критично въпросите за бързите тестове за коронавирус.  "Нито са чак толкова точни, нито чак толкова всеобхватни. 

Това са рекламни трикове, които може да видите за всяка хранителна добавка", каза в тази връзка директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантърджиев.  Кантарджиев обясни схемата на лабораторна диагностика на коронавируса. Взима се материал от горната дихателна система. Благодарение на правилната диагностика на медиците от Плевен той е установен с коронавирусна инфекция. "Генетичните методи са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на RNK", отбеляза той и изтъкна, че съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време. Проф. Кантарджиев отбеляза, че за да бъде доказан вирус, трябва да има ако не клиника, поне доказан вирус.

"Бързите тестове доказват наличието на антитела. Това са защитните белтъци на организма срещу инфекцията, които се появяват дни след развитието на тази инфекция. Бързите тестове не са тези, които доказват началното състояние и те не разрешават къде и как се развива инфекцията. Та бързите тестове не са чак толкова точни".

"В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хилядите случаи като в Италия, е добре. И за си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия", заяви още проф. Тодор Кантарджиев. Проф. Мутафчийски заяви, че се съобщават само положителните проби на изследваните пациенти. Има специална форма, която се изпраща по имейл и на хартиен носител, за да има строга отчетност. 

На въпрос дали ще се затворят фризьорските салони заради извънредното положение, той отговори, че в заповедта на министъра не пише нищо за това, така че те остават отворени. Ситуацията е коментирана и в щаба и от там е преценено, че там инструментариумът се обработва, записванията са с предварителен час и не се получава струпвания на хора. "Така че нямаше основание да лишим хората от това", отбеляза проф. Мутафчийски.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вчера в автобуса двама роми завърнали се току що от германия предопреждаваха по телефона роднините си да не казват на никой че са си дошли за де не остават под карантина.
0
 
 
Арестувани трябва да сте вие защото допуснахте през границата всички паразити да минат!
0
 
 
За ареста са всички които позволиха внасяне на италианският боклук
0
 
 
Щом има карантина значи ще се плащат болнични от държавата ,чудесна новина ???
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: