Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
МВнР: Българи у нас и в чужбина, моля, не предприемайте пътувания!
Автор: Екип Ruse24.bg 17:31 / 15.03.2020Коментари (4)1039
©
За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото. Тва казаха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разопрастрението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

Австрия – Затворена е границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството ни във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.

Унгария - По официални данни няма напълно затворени граници. Съветваме гражданите да следят информацията и на сайта www. police.hu .

На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несугирен.

Сърбия – Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.

Хърватия - Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

Република Северна Македония - Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград - ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище "Св. Апостол Павел“ в Охрид.

Албания - От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП . Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.

Румъния - Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова:

ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.

ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.

ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 - Китай, Иран

Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Bulgaria Air отказва да възстановява 100% сумата за отказали се да пътуват поради създалата се ситуация- КОРОНА ВИРУС на 22.03.2020 София- Амстердам. Да се издаде заповед компания Bulgaria Air да възстановява 100% сумите на самолетните билети, на пътниците отказали се да пътуват до края на март., независимо до коя дестинация на Европа. Повечето авиокомпании в света практикуват така!
0
 
 
Някой може ли да каже защо само в Швейцария няма коронавирус? За там никой нищо не казва при все, че граничи с най-заразените държави.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: