Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Психолог: Хората, които имат чувството, че губят контрол, се втурват да пазаруват панически
Автор: Гено Петров 10:44 / 16.03.2020Коментари (0)1266
© Ruse24.bg
Тоалетна хартия, варива, сапун, консерви и дезинфектанти - заради епидемията от коронавирус тези продукти бяха буквално разграбени в магазините. Само паниката ли кара хората да се презапасяват? Вижте интервюто на професор Анди Яп, социален психолог в INSEAD в Сингапур, в Deutsche Welle:

Професор Яп, защо някои хора се втурват да пазаруват панически?

Коронавирусът е невидим враг. А когато човек не вижда своя враг, губи чувството си за контрол. Онези, които имат усещането, че контролът им се изплъзва, се опитват да компенсират това по друг начин. Пазаруването е именно такава практика, която ни позволява да си възвърнем чувството за контрол.

Това означава ли, че ако сега отида в супермаркета и напазарувам, ще се страхувам по-малко от коронавируса?

Нашите изследвания показват, че хората, губещи усещането си за контрол, започват да купуват продукти, за които се предполага, че могат да помогнат за решаването на проблемите, станали причина за това те да загубят чувството си за контрол. С други думи: ако се страхувате от вируса, започвате да се снабдявате с неща, които да ви попречат да се разболеете. Ето защо хората купуват маски и дезинфектанти. Или почистващи препарати, с които да поддържат чисти домовете и офисите си.

Искате да кажете, че няма значение дали тези мерки са ефективни или не. Просто ще се чувствам по-добре и по-сигурен като си купя нещо?!

Да, точно така. 

Понеже споменахте за проучванията: какви научни изследвания сте правили относно страха, паниката и начина, по който хората реагират в такива ситуации? 

Преди около три-четири години искахме да разберем какво точно се случва, когато хората изпитват страх и стрес. Тогава открихме, че до този момент не е изследван един основен елемент, който съпровожда тези усещания - а именно значението на контрола или усещането за загуба на контрол. Така проведохме поредица от експерименти в супермаркети и в лаборатория. Установихме, че хората, които губят усещането си за контрол, купуват по-функционални продукти, т.е. такива, които им помагат в решаването на дадени проблеми. Преди всичко това са продукти, чрез които те успяват отново да си възвърнат контрола.

Ако контролът е толкова важен за хората, особено в моменти на криза, какво бихте посъветвали хората, за да възстановят усещането си за контрол?

Най-напред ви трябва информация - трябва да разберете какво се случва, какво представлява този вирус, как бихте могли да се заразите и как можете да се лекувате. Но бих посъветвал хората да не прекарват твърде много време в социалните мрежи, защото те представляват един вид ехо-стаи. Една от причините за паническото пазаруване е, че хората виждат снимки и видеоклипове на други хора, които купуват тоалетна хартия и други продукти, които в резултат на това започват да липсват в магазините. Такива гледки и друг път са пораждали истерично пазаруване по целия свят. По време на епидемията от ТОРС, която представлява подобна вирусна инфекция, нямаше чак такава истерия. Хората пазаруваха по-умерено, защото тогава все още не съществуваха тези ехо-стаи и хората не бяха нахлули масово в тях.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: