Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Важно! Телефонът е най-опасният аксесоар, ето как трябва да го чистим!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:47 / 17.03.2020Коментари (0)1097
©
Проф. Емил Воденичаров, катедра "Хигиена“ в Медицинския университет, обясни пред Нова телевизия, че борбата срещу коронавируса има три насоки – едната административните мерки, които взе правителството. Личната хигиена е вторият ключов момент. Коронавирусът се задържа във въздуха твърде малко. На една маса се задържа до 4-5 часа. Най–опасни са дръжки, входни врати. Проникването на вируса става по три пътища - лигавица, носоглътката и устата. Главен виновник за предаването на това тежко заболяване са ръцете, заяви той. 

"Има риск от ръцете да попадне на лицето и от там на лигавицата. Ръцете се мият, като се събудиш, преди всяко хранене, при взимане на лекарства, при гримирането и поставянето на контактни лещи. Миете ръцете след ходене до тоалетна, изхвърляне на боклук, при кихане, изкашляне, изсекване", каза Воденичаров.

"Ръкавиците се махат от долния край и обръщат така на обратно. Маските и всички предпазни средства трябва да се изхвърлят на различно място - кофа с капак", съветва специалистът.

По думите му не е препоръчително да се ползват само и единствено дезинфектанти. "Още в антрето трябва да се събуват обувките, защото ние сме ходили по улиците, където има не само коронавирус, а и други болести. Коронавирусът се съдържа и по улиците, дебело подчертавам. Някои го имат това събуване за маниер, но това е правилният начин за профилактика", каза Воденичаров.

"Връхните дрехи е добре да се проветряват. Слагат се на закачалка и се изнасят навън. 3 часа са достатъчни, за да бъдат дезинфекцирани", каза той. "Най-мръсният аксесоар е мобилният телефон. Едно изследване на микробиолози от Аризона показва, че там има 10 пъти повече микроорганизмни, отколкото на тоалетната чиния. Добре е да ги чистим с мокри кърпички. Чистенето трябва да е при изключен джиесем. Може да се използва и микрофибърна кърпичка с парфюм", заяви той. 

"При липса на дезинфектант може да се използва белина за чистене на подове. Оцет не бих казал", заяви експертът. Според него няма да има ефект, ако например си измием ръцете с водка за дезинфекция. Причината е, че трябва да има поне 60% спирт в дезинфектанта, а при алкохола е около 40. "Еднакво е действието на течен и твърд сапун, обясни проф. Воденичаров.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: