Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Лалов: Опашка от 31 км по границите е срамно за страна от ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 18.03.2020Коментари (0)947
© БГНЕС
Архив
Приветстваме планираната за днес видеоконферентна среща на министрите на транспорта на ЕС и очакваме мъдри решения от нея, каза Красимир Лалов - председател на Националното сдружение на превозвачите.

Ако България си позволи да спре международния транспорт, това означава да се срине до 2-3 дена и да станат непредвидими последствия, посочи той в предаването "Преди всички“ на програма "Хоризонт“.

Лалов благодари за обявените вчера мерки от Националния оперативен щаб, свързани с коронавируса за бранша, но посочи, че закъснялото решение е създало доста неприятни емоции. 

Той уточни, че една от мерките е ако пристига международен шофьор от чужбина и фирмата е решила камионът му да не се товари, има прозорец или почива, тогава той си остава под карантина в къщи.

Другият вариант е, когато шофьорът пристига и разтовари и тръгва, той просто няма проблеми на границите, с правните органи и закона, тъй като изпълнява задълженията си.

Проблем са наличните коридори

Лалов увери, че фирмите са подсигурили шофьорите си с лични предпазни средства, които "и в Европа са налице, където камионите се допускат само с маски, със съответното оборудване“.

"Нашите камиони, 90 на сто, са оборудвани много над изискванията… проблемът не е в това. Проблемът са наличните коридори“, вметна Лалов пред БНР.

"През изтеклото време имахме хора, които стояха на словенско-унгарската граница и не бяха допускани да продължат… Към момента има хора, които изчакват да се образува конвой, да тръгнат, нещата са много бавни…Затова приветстваме тази видеосреща на министрите на транспорта на ЕС“, каза Лалов.

Опашки заради липса на буферни паркинги у нас

"Но искаме да подчертаем, че на турската граница имаме проблем с 31 километра опашки, на "Дунав мост“ 1 и 2 трудно се обработват камионите, опашките са големи, на "Калотина“ и "Кулата“ е същото“.

"Крайно време е България да изгради това, за което говорим от 15 години – буферните паркинги по границите. Защото тези 31 км на "Капитан Андреево“ е смешно за европейска страна“, каза Лалов.

Тези хора са по самата магистрала, нито имат откъде и какво да купят, нито санитарни неща, каза той и посочи, че подобни са условията и по другите основни гранични пунктове

Според него такива паркинги и оборудването им, щяха да бъдат като превантивна мярка срещу коронавируса.

"А в момента някакви странни субекти търгуват по колоната…, а освен корона вируса има и куп други заболявания при неспазване на хигиена. Там няма вода да се измиеш… въобще нещата са доста, които създават проблеми“, каза Лалов

Без резерв от шофьори

Той призна, че българските превозвачи на практика не разполагат с резерв от шофьори, които да запълнят празнината, ако се стигне до карантина или заболяване.

"Наличието на шофьори в България, както и в много други страни от ЕС, е под необходимия минимум. Така че никой не може да се похвали, че има някакви резерви от 50-100 шофьора. Ние просто нямаме резерви т нито един шофьор“, каза Лалов.

Както има лекари които отказват, така има и шофьори, каза той коментирайки дестинации към страни с повишен риск от Covid-19.

"Всичко опира до психика, до това дали осъзнаваш, че тази държава разчита на теб, защото нашата икономика е отворена и около 80% от това, което се вкарва и изкарва е на гуми, с камиони. Много от нашите шофьори създават своята отговорност и ние им благодарим

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: