Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко европейски държави тестват лекарства срещу COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 24.03.2020Коментари (0)1058
©
В Европа започнаха клиничните тестове на експериментални лекарства за лечение на COVID-19 при хиляди пациенти, предава Euronews. Част от тестовете е и лекарството хидрохлорохин, по-рано използвано за лечение на малария.

Тестовете ще включват 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Великобритания, Франция и Испания. Те започнаха първо във Франция, където по-рано лекарствата бяха изпитани при 800 пациенти, пише "Фокус"

Лекарствата, които чиято ефективност ще бъде изпитана са антивирусните препарати ремдесивир (по-рано използван в борбата с еболата), ритонавир/лопинавир (използван срещу ХИВ) и хидрохлорохин.

"Списъкът на тези потенциални лекарства е базиран на екперименталните лечения, считани за приоритетни от Световната здравна организация (СЗО)", заяви Флорънс Адер, френски специалист по инфекциозни и тропически болести от болницата в Лион.

Тя е ръководител на тестовете, които ще се проведат във Франция и заяви, че те ще бъдат "пластични", което означава, че ако някое от лекарствата се окаже неефективно, то ще може да бъде заменено с друго.

Най-обещаващият препарат е хидрохлорохина - лекарство, за което се говори много в медиите като потенциален лек в борбата с коронавируса. То представлява по-малко токсична версия на хлорохина - лекарство против малария, разработено през 40-те години на миналия век.

До момента този препарат е бил изпробван при 24 души от Марсилия, заразени с COVID-19. Резултатите от изпитанията бяха публикувани по-рано и сочат, че въпреки малкия мащаб на изследването, лекарството е обещаващо. То предизвика "намаляване/изчезване" на вируса в много от пациентите.

"След шест дни имаше много сериозна разлика между тези, които получиха лекарството и останалите", заяви експертът по инфекциозни болести Дидие Раул, ръководител на института в Марсилия, където са проведени изпитанията. Според него 75% от всички пациенти са се почувствали по-добре, след като са били лекувани с хидрохлорохин.

Той каза, че някои пациенти също така са демонстрирали значително подобрение в рамките на само 48 часа. Тестовете на лекарството продължават.

Все пак много експерти смятат, че е още много рано да се говори за ефективен лек срещу COVID-19.

"Това не е първата епидемия, където имаме надежда за лечение и се оказва, че то не работи в крайна сметка. Надеждата е достатъчна за нас, за да направим всичко по силите си и да потвърдим дали (лекарството) работи или не", заяви по повод тестовете френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

СЗО също предупреди страните да внимават и да не се доверяват на "нетествани лекарства".

"В момента няма лекарство, което да е било доказано като ефективно срещу COVID-19", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесъс. Той все пак похвали усилията на учените, които се опитват да открият такова, но също така предупреди, че "използването на нетествани лекарства" може да предизвика "фалшива надежда".

"Никой в медицинския свят не казва, че професор Раул погрешно смята, че хлорохинът може да бъде ефективен в лечението срещу коронавируса, но медицината не се практикува чрез публикации и въз основа на изпитания на 24 пациенти", казва Мишел Саймс, френски хирург и медицински коментатор пред RTL.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: