Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Италия разгневена на ЕС: Бавите се, докато ние умираме и икономиката ни се срива
Автор: Екип Ruse24.bg 16:40 / 27.03.2020Коментари (0)1123
©
Провалът на европейските лидери да се споразумеят за съвместен икономически отговор на коронавируса отприщи широка критика в Италия в петък, като вестници, политици и длъжностни лица нападнаха увъртанията на някои страни от Европейския съюз, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Германия и други страни от Северна Европа отхвърлиха в четвъртък молбата на девет държави, включително най-силно засегнатата Италия, за обединяване на заемите чрез "корона облигации“, за да помогнат за смекчаването на икономическия удар от мерките срещу пандемията.

"Отвратителна Европа“, гръмна на първа страница авторитетното издание La Repubblica. Евроскептичният Il Fatto Quotidiano беше дори по-груб, като написа: "Конте каза "да ви го начукам“ на една мъртва Европа“. По време на шестчасова видеоконференция с лидерите на страните-членки на ЕС италианският премиер Джузепе Конте поиска нови финансови инструменти, "наистина адаптирани за война“.

Но искането му бе отхвърлено и вместо това в заключителната декларация на срещата на върха в четвъртък вечерта се отбелязва, че се дават две седмици на финансовите министри от еврозоната да предложат варианти. Конте, пише ежедневникът Corriere della Sera, беше помолил европейските си колеги за две неща: "единство и бързи действия“, но не получи нито едното.

"Ако ЕС не е съгласен, тогава европейският проект е приключен“, се казва в материала. Външният министър Луиджи Ди Майо изрази подкрепата си за премиера. "Конте се справи добре. Ако те (Европа) искат да използват старите финансови инструменти, ние ще го направим сами“, заяви той пред телевизия RAI 1. Рим и Мадрид се съюзиха в искането за по-силен отговор от своите европейски партньори, но в крайна сметка в заключителната декларация на срещата се казва, че предстоящите предложения ще вземат предвид "безпрецедентната природа на шока от Ковид-19, който засяга всички наши страни“.

"Нашият отговор ще бъде засилен, доколкото е необходимо, с бъдещи инклузивни действия в светлината на събитията, за да бъде даден цялостен отговор“, се казва в изявлението на лидерите. 

"Страхлива Европа“

"Предпазливостта, проявена от северноевропейските страни, подчертава дългогодишното им нежелание да позволят на южните страни с по-слаба икономика и по-висок дълг да наложат исканията си за обединен публичен дълг в еврозоната“, коментира "Франс прес“. "Франция, Испания и Италия отдавна призовават за някакъв вид еврооблигации, които на практика биха позволили съвместни заеми от 19-те членове на единната валута, но скептиците разглеждат това като инструмент за някои членове на еврозоната да избегнат по-високите проценти по заемите“.

Бившият председател на Европейския парламент от Италия, Антонио Таяни, разкритикува страните, които блокираха по-решителните мерки. "Страхлива Европа, като тази, която видяхме вчера, ще бъде завладяна от коронавируса“, написа Таяни в "Туитър“. "Докато ние умираме и икономиката ни се срива, решенията се отлагат с две седмици“, написа той. "Мазохистичният егоизъм на твърдоглавците е късоглед и опасен за всички“.

Президентът на италианския регион Венето, който подобно на съседната провинция Ломбардия е силно засегнат от вируса, също разкритикува ЕС. "Европа отново доказа, че не е тук. Няма стратегия“, заяви Лука Зая пред местна телевизия. "Скандално е, че някои си мислят, че това е само италиански проблем“.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: