Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Борисов: Хазната е пълна, президентът не разбира от държавни финанси
Автор: Екип Ruse24.bg 22:22 / 31.03.2020Коментари (101)1296
©
Премиерът Бойко Борисов отговори задочно на президента Румен Радев по време на онлайн интервю за "Господари на ефира". Министър-председателят обяви, че хазната е пълна, но президентът не разбирал от държавни финанси. А предложението за взимане на нов дълг било, за да е подготвена държавата за следващите месеци. В интервюто участваха и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Имаме силна опозиция със силно медийно влияние, която се чуди от какво да направи скандали. Имаше криза с водата в Перник. 70 години не е сменян водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от Родопите вода. Колко хубаво беше да ги има тези скандали, а не да го има този коронавирус. Икономиката расте. И днес Радев се е изказвал - видяло се, че от нашите мерки хазната била празна... Как ще е празна?! Той не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години. Решенията, които взимаме, са за да се подготвим за буфери. Ние сега имаме пари, за да попълним дупките. Сега ние ще дебнем пазарите. Европейската инвестиционна банка не можа да излезе на пазара. Всички чакаме, за да видим кога ще са ниски лихвите. Ние имаме пари в държавата, затова никой не ни кара да бързаме. Затова го правим - за да имаме актуализация на бюджета, а не да тичаме в парламента. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари, иначе откъде даваме пари за пенсионерите и 60 на 40 за работника. Този, който бъде изгонен или уволнен, ще му плащаме 80%. Като ги похарчим тези пари, оставаме на 0. Тогава какво - държавата спира да работи ли", каза Борисов.

"Продължавам все повече да се притеснявам. Първоначално слушахме докторите, казваха, че е грип като грип. Слушах какви ли не теории. Аз съм доволен, че наред с всички леки мерки, които тогава бях в наш ущърб - знаете, от съседната сграда, а и от другите държави ни се подиграваха... Ние тогава с колегите решихме да направим Оперативен щаб, за да може колкото е възможно да не се политизира, а и да се вземат правилните мерки. Животът показа колко навременно и правилно е било. Направихме до тук правилните неща", заяви премиерът. 

"Седмици наред работят икономисти,финансисти. По-късно ще говоря с европейските лидери. Много хора казват, че Корея се справяла. Няма такова нещо. Това действително е нещо непознато за медицината и света. Китайският премиер каза, че трудно се справят. Същото каза и Путин, същото каза и Меркел. Вървим по много тънка нишка. Хем да създадем строги мерки, хем да дадем на хората да дишат. По света наложиха много по-строги мерки. В Русия може да си разхождаш кучето само на 100 метра от къщите. Трябва да се пазим един друг", добави Борисов.

"Аз винаги съм бил доктор. Завършил съм медицина и за това се чувствам доктор. Инфекционистите говорят, че това не е такова голямо чудо. Те казват, че ще има стаден имунитет, ще мине и ще замине. Светът продължава да недоумява мерките, докато не се случи това, което се случи в Италия. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население. Това направи тази епидемия напълно смъртоносна. Грип Б и испанският грип отнесоха десетки милиона животи. Коронавирусът, въпреки че е с по-малка смъртност от испанския грип, не е показал своите възможности", обясни генерал Мутафчийски.

"В магазините знаете, че опашките са на 2 метра дистанция. Вътре се допускат определен брой хора. В градския транспорт направиха много ефективни мерки, че се разреши синята и зелената зона. Градският транспорт не съм го видял препълнен, какъвто го показвате. За това се роди идеята за задължително носене на маски, което претърпя такъв хейт. Каквито и мерки да бъдат предложени, не може да се възприемат от всички", добави той.

"Ако има доказани мерки срещу коронавирус, то това е спазването на дистанция, на изолация. А маската е, за да може, ако някой се изкиха, да те предпази. Искам да попитам колко струва една кутия цигари, повече от една маска. Тук не е да се вземат  5000 лева на един човечец. За това държавата ще поръча милион маски. Ще раздадем на тези, които нямат три лева на месец. Но нека възприемат, да си ги сложат. Спираме това да е задължително, но ги умоляваме. Там, където няма маски, ще раздадем. Във всички случаи помага маската. По време на война, аз първи от всички заговорих за война, после Макрон, а накрая всички. След като е война, най-лошото при водене на военни действия е разколебаването, дезертьорите. За това върнах назад, помолих да раздадем тези маски и да убедим хората, че е за тяхно добро. То е предпазно, не е вредно, а е полезно", категоричен е Борисов.

"Ако си българин в чужбина и бъде забранено да се прибираш в родината? Всеки българин, който иска да се прибере, ще го приберем. За това има термокамери, облекла", добави премиерът.

"На КПП-тата хората пътуват само при крайна необходимост. Като отидат на работа, повечето работодатели мерят температурата, дезинфекцират, раздават маски. Някои работодатели приеха тези мерки много сериозно. По-полезно е хората да разберат, че трябва да се пътува, само ако е необходимо", обясни ген. Мутафчийски.

Премиерът добави, че тази мярка би могла да претърпи промени, за да се улесни преминаването през КПП-тата. Според него най-важно в момента е здравето на хората и неговото опазване.

"Ние първи реорганизирахме икономиката си, бяхме и първите, които започнаха производство на защитни облекла. Колегите със сълзи се молят. Облеклата им трябваше да стигнат за години, а изведнъж всички отиде за първа линия. И те са за еднократна употреба. А нашите са за многократна употреба", обясни премиерът и благодари на шивачите и тъкачите, които също участват в борбата с коронавируса.

"Много неща се наложи да бъдат отложени във времето, както и детските консултации. Ако това се задържи твърде дълго, тогава ще помислим как да продължим имунизационния календар. Сред мерките, които първоначално взехме, беше удължаването на срока на лекарствата за хронично болни", обясни ген. Мутафчийски.

България с намерение да купува 30 000 PCR теста месечно от Южна Корея

Борисов сподели, че ежедневно разговаря със световните лидери, за да разбере дали някъде не е разработено лекарство или ваксина срещу коронавируса. По думите му силните държави, които обикновено се дават за пример, са изтощени.

"PCR-ът, колкото и да не е достоверен, защото това е ново заболяване, е най-надежден в момента. В България има 10 лаборатории. Това са максималните ни възможности. До момента сме стигнали до максимум 400 проби на ден, но имаме възможност за още. На никого не сме отказали да правим PCR тест. Вече имаме над 20 заразени здравни работници, но не всички са от изпълнение на служебния дълг. Със сигурност ще излязат повече заразени, ако се правят повече тестове. Потенциалът на един болен е да зарази по 2,5 човека на ден. Инкубационният период, при който заразеният носи заболяването, е изключително дълъг. На милион население, ние се намираме на средата, малко под Германия", обясни Борисов.

"Ако Щабът препоръча карантинните мерки, това излизане с декларация, имаше предложение този процес да се актуализира. Няма да е със SMS. Ако се въведе, ще е със специално изработено приложение, то е алтернатива на носенето на декларации", обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

"Аз съм дълбоко вярващ човек и в крайна сметка, в Библията пише, без Господ нищо не можем да свършим. Вчера направиха среща със Синода, аз съм говорил с владици. Вярвам в тях. Църквата е извън държавата в този смисъл, ние винаги сме помагали на църквата, когато можем. Не само Папата, но и Гърция взе решение да не се честват великденските празници. Аз съм убеден, че при строги мерки, всеки ще може да си запали свещичка", коментира Борисов.

"С Кристалина Георгиева говорихме преди ден. Мерките ни всички ги отчитат, особено производството и реорганизацията на икономиката. Кризата е навсякъде. При възможностите на Америка 2 хил. млрд. са пуснати в борба с този вирус, Фондът има 81 държави, които са се записали, цитирам Кристалина. Дано не ни се налага да го ползваме. Ние емитираме този дълг, за да имаме сигурност. В момента има достатъчно пари в трезорите на българските банки. Въпросът е да бъдем умни и разумни. Не да си мисли някой в кризата да стане по-богат. Това ще стане след кризата. На всеки ще му се ходи. Представете си какво ще стане в дискотеките, ресторантите. Тогава те ще наваксат", обясни премиерът.

"Всички болници в страната са готови да приемат коронавирус болни. В началото всички болни имат висока температура. За близките загубата винаги е трудна. Тази ситуация я обсъждахме много пъти - обаждат се на лични лекари или на тел. 112 и след това ги транспортира линейка", обясни ген. Мутафчийски за двете жени, които починаха в болницата в Благоевград.

"Лично съм призовавал много пъти да се изпращат дарения за болниците в малките населени места или  във фонда към Министерство на здравеопазването. ВМА, "Пирогов" и "Александровска" са първите, които поеха пациенти с коронавирус. Има разлика от болница с 30 и с 2-ма пациенти. София има голям капацитет за прием на болни, но не е така в другите градове", обясни той.

"Голяма част от общините отлагат таксите за детски градини и ясли, както и към спортните клубове", обясни Дончев.

"Хората не биват да се самолекуват. В лека форма се взима само парацетамол, за да се смъкне температурата. Тя присъства при всички болни. Специфично лечение за това заболяване няма", обясни ген. Мутафчийски.

"Чудесна идея е да се закупят 50 000 теста. За съжаление не можем да посочим достоверен тест. В сайта на СЗО може да се види, че няма такъв препоръчан тест. Търсим в европейските държави, освен Корея, като и в Израел. Много лесно е да се похарчат едни пари. Ние имахме дарени такива тестове. 1000 от тях дадохме в полицията. В армията направихме 600 теста с нулев резултат, а не е така - 30 души са болни. Това са скрийнинг тестове, за моментна снимка на състоянието. Скоро ще получим белгийски, опитваме друг вид тестове. Търси се непрекъснато. Не става въпрос за упорство, а за нещо, което ще свърши работа", каза още Мутафчийски.

За хората, които нямат осигуровки, премиерът и генералът подчертаха, че в България се лекуват всички. Във ВМА се лекуват 7 неосигурени. В "Пирогов" има няколко подобни случая, както и в болниците извън столицата.

"Кризата, войната донякъде е полезна. Изкарва човешки въпроси. Хубаво е да те лекуват, да си осигурен. Тези, които не плащат нарочно, също ги лекуваме. Поинтересувайте се в Америка как е, ще ти вземат къщата накрая, ако нямаш такава - всичко от гърба. Сега става ясно колко е важно да си си внасял осигуровките, парите в пенсионния фонд, колко е важно да се осигуряваш на реалните пари", смята премиерът.

"Кой няма приходи към днешна дата. Всички ще си вземат заплатите, а пенсионерите - с  50 млн. отгоре. Ако фалираме дружествата, въобще няма да има ток и вода. За това са тези дългове, които евентуално ще вземем, за това отиваме на актуализация на бюджета. Защото приходите с милиарди намаляват. От тези пари се плащат пенсии и заплати, за това този баланс трябва внимателно да се движи. Денонощно работим по тези теми. Всякакви хора и сдружения се обаждат по всякакви теми. Ще помогнем, но ако беше хубаво, светът щеше да живее в криза. То е лошо, само дето не падат бомби, това е разликата с другата война. Ако искаме сега да вземем дълг, е да можем да сме сигурни, че ако продължи година, ще имаме. Тогава ще видите, няма да има пари за пенсии, за нищо. Най-черният сценарий е да падне с минус 3 пункта икономиката", каза Борисов.

"Към сегашната ситуация е нормално да се събере техниката в една болница, възможно е. Само че няма да продължи дълго, няма да успеем да се справим. За цяла България това е абсурд. Имахме три болници в София и те вече не могат а смогнат. Наблюдаваме растяща тенденция. Като се изчерпи капацитетът, ние трябва да сме готови. От 700 легла, сега са 7000, а интензивните легла са близо 1500", каза Мутафчийски.

"Депутатите от ГЕРБ дариха 100 000 от заплатите си. Партия ГЕРБ 100 000 от субсидията. Всички министри, включително и аз дарихме по 1000 лева. На депутатите не мога да се меся. С колегите мога да коментирам вместо 1000 по 2000. Готови сме",  категоричен е Борисов.

Според него мерките са, за да помогне после Господ на народа, но първо трябва ние да си помогнем. Премиерът сподели, че на него също му липсва да рита топка, да иде на театър, да може да прегърне близките си.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хазната е пълна,а правителството иска да тегли займ от 10 милиарда лева!.рџ?­
0
 
 
Щом е пълна дай на всяко семейство по 5000 лв на месеца да се оправи положението бързо вместо да се глобят хора за щяло нещяло
0
 
 
Как никой не го харесва, печели изборите? Явно живеем в страната на абсурдите...
0
 
 
Да се благословим че бате Бойко е при нас даже като света направи контакт с извънземни Бат Бойко ще осъществи първите преговори с тях
0
 
 
Пожерникарчето вискултурник а са маистори на кьси те разкази,
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: