Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спазването на дневен режим помага на децата при изолация
Автор: Екип Ruse24.bg 12:37 / 01.04.2020Коментари (0)1144
© iStock
Децата и подрастващите трудно понасят самоизолацията, тъй като са свикнали на активен начин на живот и се нуждаят от общуване с връстниците си. Затова в този период е добре родителите да обръщат повече внимание на децата си и да им съставят дневен график със задачи, за да се чувстват подрастващите ангажирани и отговорни, съветва докторът на психологическите науки и научен сътрудник в руския Национален медицински изследователски център по психиатрия и наркология Елена Дозорцева, съобщават ТАСС и БТА.

От 29 март в Москва са в сила нови мерки срещу коронавируса, които предвиждат самоизолация на всички граждани, независимо от възрастта им. Излизането от къщи е възможно единствено за получаване на спешна медицинска помощ, за да се отиде до близкия магазин, за да се изхвърли боклукът или да се разходи домашен любимец. Московчани могат да излизат и за да отидат на работа, ако тя не е преустановена. Подобни мерки се въвеждат и в други региони на Русия.

"Важно е денят да бъде структуриран правилно, така че да е запълнен с важни и интересни занимания. За децата всичко е по-просто, когато е определено и имат на какво да се опрат. Постоянството има успокояващ ефект в тревожна атмосфера. Възрастните могат да облекчат това, като организират режим - кога се става, кога се ляга за сън, кога се извършват интересни занимания", казва Дозорцева.

За по-лесно преминаване през периода на самоизолация психоложката препоръчва на родителите с деца в предучилищна възраст или в начален курс да се занимават с творчество, да играят различни игри, да четат, заедно да гледат филми.

"За родителите е по-лесно да тикнат в ръцете на децата таблет или да им включат компютър и да ги оставят сами, но това не е най-доброто решение. Съвместното прекарване на времето е за предпочитане в настоящата ситуация", казва специалистката. Тя отбелязва, че и за родителите ситуацията е сложна, още повече че някои от тях не са свикнали да прекарват толкова време с децата си.

"За юношите ситуацията е още по-сложна“, добавя Дозорцева. Те искат да са самостоятелни, да се уединяват понякога и за тях е много важно да общуват с приятелите си, а това сега не е възможно. За това за всеки член от семейството е полезно да се намери място, където би могъл понякога да остава сам със себе си. Психоложката отбелязва, че макар че юношите могат да общуват с приятелите си през интернет или по телефона, използването им не бива да се превръща в основно занимание.

"При изолацията могат да възникнат конфликти, тази обстановка подбужда раздразнителността, може да се появи и агресия. Затова е важно родителите да проявяват мъдрост и да вземат конструктивни решения. Напрежението може да се намалява чрез физическа активност - игри, гимнастика или танци", препоръчва тя.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: