Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (3)
Инфекционистът на ВМА за основните клинични прояви на COVID-19
Автор: Диана Бикова 12:20 / 03.04.2020Коментари (1)609
©
Инфекционистът във ВМА доц. Георги Попов обясни особеностите на проявление на COVID-19, наблюдаван при пациентите във Военномедицинска академия. 

Особеностите на болестта:

"Бурно повишение на температурата, както при грипа – 39-40 градуса за часове не се наблюдава, температурата се повишава бавно в рамките на 37,8-38 г. Стакава температура болните постъпват. Наблюдаваме бимодално повишение на температурата по време на престоя - най-вероятно поради развитие на усложнения в долните дихателни пътища. Тогава вече става 38,5 – 38.8. Характерен е и дългия фибрилен период - от 3 до 12 дни, средно сме ги изчислили около 8 дни. 

Основни клинични прояви, суха кашлица, продължаваща 10-14 дни, болните я описват като дразнеща, нетърпима. Хоспитализирания на 12 март, още има следова реакция от кашлицата. Следващият симптом е болки и дразнене в гърлото, той е бързопреходен и се преодолява бързо. Друг симптом е запушване на носа и секреция, който също бързо се преодолява. Следващия симптом е главоболието, наблюдава се при голям процент, изчислен на 25%. Дължи се на интоксикациите от вируса и хипертоничните прояви в следствие на заболяването. 

Над 50 години задължително се отчита хипертонични прояви. 45% от болните проявяват задух, описван на тежък с усещане, че някой е седнал на гърдите, непоносим. И това в симптома, който най-често наблюдаваме при по-сериозно увреждане. 

Болки в гърба и кръста се наблюдават при 5% от болните, загуба на вкус и обоняние при 3%,но има индивидуални особености. Диарии и болки в корема също има при 3% и един пациент е бил с обривен синдром

Към петия ден от началото на заболяването, се развива пневмония. Наблюдават се тежки рентгенови прояви за пневмонии, които се изменят.

Лабораторни показатели

Впечатляваща е лефкопенията, ниски лимфоците, ниски тромбоците, много високи стойности фиритин и ldh.".
<
br />Доц. Попов посочи, че в катедрата по инфекциозни болести на ВМА се наблюдават 129 болни:

"Хоспитализирани към този момент са 26, изписани са 14 болни, а наблюдавани по домовете - 89 болни. От изписаните болни 10 са абсолютно оздравели, с 2 отрицателни проби за 24 часа, т.е. клинично здрави. Прави впечатление, че 4 дълго време се задържат с наличие на вирус в носоглътката, което ги прави носители и опасни за околните. Тях също ги наблюдаваме. Прави впечатление продължителното наличие на вируса в горните дихателни пътища. От наблюдаваните по домовете отчитаме една "семейност" на заболяването. Засегнати са три-четиричленни семейства, фамилии от 5-8 човека.

Включително имаме 1 комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са положителни. Прави впечатление, че засяга хора с добър социален статус, бих казал дори повече от добър. Наблюдаваните по домовете ги контролираме ежедневно с обаждане по телефона. Лично аз се обаждам, а и психолог се обажда. От наблюдаваните по домовете имаме 4 човека, хоспитализирани с утежнено клинично протичане и налагащо болнично лечение. На наблюдаваните по домовете изпращаме и мобилни екипи, благодарение на нашите доброволци - квалифицирани лекари.

От хоспитализираните имаме трима болни в тежка клинична форма. Нашата гордост и най-голям успех е, че успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация. Нашата тайна е ефективното наблюдение. Ежеминутен не "сестрински пост“, както обикновено се нарича, а "лекарски пост“. По цяла нощ наблюдаваме болните, оставяме настрани гайдлайните и оценяваме състоянието им ежеминутно. Гледаме конкретния индивидуален случай. При нас се намира най-възрастната жена - на 86 години, за която по този начин наблюдение успяхме да не допуснем въвеждането в апаратна вентилация, което би довело, по литературни данни, 86% смъртен изход. Жената е в добро състояние и скоро ще се върне при близките си", допълни доц. Попов.
Още по темата: общо новини по темата: 5018
04.12.2020
04.12.2020
04.12.2020
04.12.2020
04.12.2020
04.12.2020