Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иво Петров: Българите имат добре изграден колективен имунитет
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 06.04.2020Коментари (129)1193
©
Както по критериите за епидемиите, така и по критериите на другите европейски страни, случаите на заразени с коронавирус в България не са много. Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна. Това каза професор Иво Петров, национален консултант по кардиология, в интервю за "Монитор“.

Според него е безспорно, че предприетите мерки в условията на извънредно положение дават добър резултат.

"Но има и друго – изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните двадесет-тридесет години. В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип. Така наречените сезонни настинки бяха много повече от останалите инфекции. Аз не съм вирусолог и епидемиолог, но тъй като не малко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, ми се налага да познавам до известна степен и тази материя. Аз смятам, че ние, българите, имаме доста добре изграден колективен имунитет“ казва проф. Иво Петров.

По думите му това най-вероятно се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани като Италия, Испания, Франция например.

"Освен това стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции и по-специално за туберкулоза дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет. Всъщност такъв е и принципът на създаването на всички ваксини – в организма се вкарва агент, който не предизвиква инфекция, но в същото време стимулира нашия имунитет да произвежда антитела“, обяснява професорът.

По думите му произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра.

"Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект. Няколко международни проучвания доказаха, че ваксинирането с нея предпазва от някои видове ракови заболявания. Вероятно поради стриктното спазване на имунизационния календар в България тя предпазва и от други инфекции.

"Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои“, казва Иво Петров.

По думите му може би това е една от причините - като се наложи картата на разпространението на COVID-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица. Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е приблизително като този в Източна Европа и се прилага БЦЖ ваксината. Независимо, че по манталитет хората там си приличат с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, сред португалците има много по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е препоръчителна и реално там няма създаден колективен имунитет. Освен това не само броят на заразените, но и броят на починалите е десетки пъти по-малък в Португалия, обяснява професорът.

"Физическата изолация е основната причина за предпазване на българското население. България беше първата страна, която взе строги мерки, и това се отчита като положителен момент. Хората не бива да се притесняват. И китайски, и европейки имунолози съобщават, че около 80% от заразените с COVID-19 нямат или имат много леки симптоми на заболяването, което е въпрос на създаден имунитет“, казва професор Иво Петров.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ако се правеха масови тестове щеше да се знае.
+1
 
 
Даи боже да е така да се запазим здрави
+3
 
 
Проф.Петров има предвид,че имаме колективен имунитет към инфекции и вируси изобщо, което повишава имунитета ни в борбата с корона вируса.Вярвайте му, той заслужава!
0
 
 
30 години какви ли не вируси и бацили ни унищожават,депутати,министри,царе,пожарникари и мога,много други.Как да не сме си изградили имунитет тая" Год",нали" Има такъв народ".
-1
 
 
..Ако ма вземете за лекар че всичкия персонал бяга от Пловдив никой не ще 2000.лв брутна + платени сметки тоци води телефони интернет и телевизия..пьк и много заразен персонал аз рискувам..
-1
 
 
Ами не съм доктор ,но не съм убеден в теорията му!1во относно СПИН тук ни спаси все още съхраненият морал и що е то семейство, а именно бариерата ни с джендър течението и пропаганда(не сме все още така извратени, за щастие)!Относно колективният имунитет, той няма как да се изгради при положение, че имунната система на българина(изключваме 600-1000 болни) все още не го познава вируса...! Как тогава да се изгради колективен имунитет, като това противоречи със самата му дефиниция!?
-1
 
 
Задавам въпроса току ваши колеги коментираха че кривата на пандемията са я минали всички държави значи и България 🇧🇬. Вече Европа слиза по стълбите от върхът. А в България сега изкачваме този крив връх?
0
 
 
Всички пенсии под карантина, ако им е мил живота! Другите да си гледат работата, особено стомашния хирург професор Мутафчиев, а не да се прави на USгенерал от Виетнамската война!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: