Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нямало основания за скок на цените, ако се предлагат повече родни продукти
Автор: Екип Ruse24.bg 10:13 / 08.04.2020Коментари (2)1165
©
Министерствнто на земеделието, храните и горите предлага в търговските обекти да бъде излагана повече българска продукция производители от съответната област на страната, съобщиха от МЗХГ.

Цлета е да се подпомогнат регионалните производители производители и организации на производители, работещи на територията на областта, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км. от областния център.

"Голяма част от родната продукция е насочена към ресторантьорството и хотелиерството, които заради пандемията в момента са затворени. Чрез монополното си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност." - подчертават от министерството, като допълват, че местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура.

"Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат." - допълват от МЗХГ.

Търговските обекти се задължават да обособят площи, в които да се предлагат само мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, както и риба и рибни продукти, месо и месни продукти, ориз, брашно, хляб, яйца и яйчени продукти, масла и мазнини, мед. Същото важи за местните картофи и кореноплодни, и зеленчуци - пресни, сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, както и за зеленчуковите сокове. Предложената мярката обхваща и плодовете - пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти. Месните и месно-растителните консерви, готовите за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид също са включени сред храните, които трябва да се ползват с приоритет при предлагането.

Проектът за постановление, с което се регламентира тази мярка, е изпратен до всички заинтересовани страни за становище. Той е съставен след предварителни разговори между МЗХГ и Сдружението за модерна търговия, като целта е да бъдат стимулирани търговските вериги да подкрепят българското производство и българските производители.

Разговорите не доведоха до никакви действия и разбиране от страна на частните оператори, което наложи настоящото предложение. С него не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само задължава обектите да предлагат продукцията на местни български производители.

"Позицията на Сдружението за модерна търговия, която бе разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. В предложените текстове има само въвеждане на едно единствено задължение - площи за предлагане на продукцията на местното население. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките." - посочват от министерството.

От МЗХГ подчертават, че усилията на ведомството са насочени към подкрепа на българското производство, на малките и местните производители, към запазване на поминъка им.

"МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки." - се казва в заключение в позицията на министерството.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.04.2020 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: