Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смъртността от COVID-19 в държавите с БЦЖ-ваксинация била "видимо" по-ниска
Автор: Екип Ruse24.bg 12:41 / 08.04.2020Коментари (0)879
©
Учени от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са установили, че смъртността от Covid-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска. Това съобщава БТА, като цитира публикация на "Дейли мейл".

Изследавателите са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите при анализ на смъртността от новата коронавирусна инфекция.

Те основават анализа си на броя на смъртните случаи на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни - 50-те с най-много заразени. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е "видима", посочват изследователите.

За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.

Средната смъртност е варирала значително и според икономическото класиране на държавата. За държавите с нисък среден доход, висок среден доход и висок доход тя е съответно 0,4, 0,65 и 5,5 на милион. По-високата смъртност в богатите държави според учените "противоречи на интуицията".

Те не могат да я обяснят, но напомнят за предишни изследвания, според които смъртността от дихателни болести сред по-бедните обикновено е по-висока заради различни социодемографски и икономически рискови фактори. Известно е, че болестта Covid-19 е по-опасна за хората над 65-годишна възраст, а те са по-малко в по-бедните държави.

Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.

"Въпреки тези възражения, негативната корелация между икономическото положение и смъртността от Covid-19 и наблюдаваната позитивна корелация с ваксинирането с БЦЖ са интригуващи" - пишат учените.

Статия за изследването е публикувана в сайта за препринт (предварителни данни от изследвания) MedRxiv, което означава, че на резултатите предстои научна проверка.

Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Точният механизъм на влиянието при коронавирусна инфекция не е известен, но вероятно се дължи на засилване на вътрешните имунни механизми, отбелязва БТА. Сред т.нар. допълнителни ефекти е по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: