Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христо Мутафчиев звънял по 10 пъти на ден на Боил Банов
Автор: Диана Бикова 11:23 / 10.04.2020Коментари (0)1252
©
Министерство на културата ще обезпечи финансово културните институти за период до 6 месеца, като осигури възнагражденията и осигуровките на работещите в тях, съобщи на пресконференция днес министър Боил Банов, предаде репортер на Ruse24.bg.

В свободния сектор, където са немалко артисти /актьори, художници, танцьори, музиканти, литератори и т.н./, една огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се: за времето на извънредното положение 2 месеца плюс още 1 месец след това – ще се осигури по една минимална работна заплата заедно с осигуровките. За най-нуждаещите се – тези, които миналата година са заработвали до 1000 лв. доход на месец. 

"Държа хората, които ще дойдат да заявят, да имат самочувствие. Това не е социална помощ. Това е грижа в тежка ситуация. Както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота" - заяви министър Банов.

Отделно от това се обмислят и разработват механизми след извънредното положение и този месец след него, през НФ "Култура“ към МК да се финансират сериозни проекти. Екип на Банов смята да увеличи драстично бюджетите на тези проекти. Досега 10% от стойността беше за административни разходи – за хората, които го движат, работят, измислят го, правят го, създават го и т.н. Сега в тази ситуация ще пристъпим към 25-30% за административни разходи, за да може да създадем устойчивост. Освен това ще продължим и сроковете на тези проекти, тъй или иначе се позабавихме заради тази отврат, която ни заля, този гнусен вирус, ще удължим проектите във времето, за да може да има стабилност на екипите, които участват вътре. Така че мислим много сериозно и агресивно и занапред.

"Благодаря на Христо Мутафчиев, да ми се обажда по-малко от 10 пъти на ден, защото той изискваше да вземем мерки и за свободните артисти, и за Народния театър" - каза Боил Банов.

Социалният министър Деница Сачева уточни, че 1200 свободни артисти ще могат да се възползват от подкрепата. Това ще струва около 2.7 милиона лева. МТСП и НФ "Култура" заедно ще създадат документацията и регламента, по който ще се разпределят средствата. 

Сачева каза още, че ще бъде продължена програма "Мелпомена" по Националния план за действие по заетостта. Тя е на стойност 2 милиона лева и е за около 230 работни места в държавни и общински театри, в театралните, музикалните и продуцентските къщи. "Работните места могат да бъдат като бройка хора, могат да бъдат и повече, защото ние подкрепяме 1 работна заплата, но гъвкавото работно време
, което ще се използва, може да даде възможност на повече хора да се възползват от тази програма. Програмата е заедно с МК и със Съюза на артистите, като ще действа през цялата тази година и е единствената програма в Националния план за действие по заетостта, в който увеличихме ресурса, с който разполага" - посочи социалният министър.

В страната има общо 2200 свободни артисти, обясни Банов. Могат да се възползват и от правилото за 1500 лв. безлихвен кредит на месец, с 5 години гратисен период, след това – 10 г. връщане. "Реално, след 5-6 години, когато трябва да се връщат тези пари и когато неминуемо ще има многократно повишаване на доходите, стойността ще бъде в пъти по-малка" - смята Банов. 

Кандидатстването ще става онлайн и по пощата през програма на НФ "Култура" към МК. До следващата сряда ще бъдат изчистени всички подробности, включително критериите, и ще започне приемане на заявления и съответно - изплащането.

Очаква се мярката да започне да действа в края на месеца и ще важи със задна дата - от началото на затварянето на културните институти и на извънредното положение. 

Парите за подпомагането на културните институти и дейци ще бъдат осигурени или чрез преструктуриране на капиталовите разходи на МК или ще бъдат предоставени директно от МФ.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: