Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Млад българин във Франция разказа за ужасяващото лице на коронавируса
Автор: Адриана Георгиева 12:15 / 14.04.2020Коментари (1)1106
© Google
Калоян Стоянов е млад мъж, който работи във френския град Лион, където живеят над половин милион души. Той коментира специално за читателите на Plovdiv24.bg мерките на френското правителство и ужасяващото лице на коронавируса, който вече е отнел 15 000 живота в страната (общо случаите във Франция надвишават 98 000).

"Познат на съквартиранта ми почина от коронавирус преди 2 седмици – той беше на 31 години, в добро здраве и спортуващ редовно. Преди 2-3 дена преподавател от университета на един познат е починал, мои приятели се разболяха - в момента са добре, но го описват като най-лошия грип, който са карали - до такава степен, че няколко дни не са могли да се вдигнат от леглото“, заяви пред наш репортер Калоян.

Той подчерта, че в началото темата с коронавируса не била приемана сериозно във Франция – едва след влошаването на положението в Италия някои хора започнали да приемат вируса по-сериозно. Правителството е предприело мерки едва след като потвърдените случаи са били над 2000.

"Обявено беше, че на 13 срещу 14 март баровете и ресторантите ще бъдат затворени - така младите хора масово излязоха да "изпият една последна бира“. На следващия ден беше предвидено провеждането на първи тур от местните избори. Министърът на вътрешните работи направи изявление, че "гласуването не представлява опасност“ и призова хората да отидат до избирателните секции.

В момента голяма част от бизнесите са затворени. Работят само супермаркети, пекарни, аптеки, т.н. Пазарите са все още отворени, но по лични наблюдения много по-малко хора ги посещават. Някои ресторанти са отворени, но само за доставки.

В супермаркетите се спазва разстояние на касите - има маркировка по пода. Има и плексигласови бариери на касите, мерките за хигиена са затегнати и плащане в брой се приема само на определени места. Църкви и други публични места са затворени.

Движението е ограничено, като излизането навън е разрешено по точно определени причина – отиване на работа (компаниите, които могат да предложат работа от вкъщи, са задължени да го направят), пазаруване на стоки от първа необходимост, посещение на лекар или практикуване на индивидуален спорт. Задължително е при всяко излизане да се попълни декларация, посочваща целта на излизането, датата и часа. В момента, в който стъпиш на тротоара пред вас, трябва да имаш декларация. Полицията може да контролира дали декларацията е попълнена правилно и какъв е мотивът. Забранено е отдалечаването на повече от 1 км от дома при излизане за пазаруване или спорт.

Маски и ръкавици не са задължителни, но и няма налични по аптеките. Ползването на градски транспорт е разрешено само за отиване на работа при предоставяне на служебна бележка при качване. При нарушение могат да се наложат глоби.

Има чувство за солидарност, което ни сплотява като общество – в 8 часа излизаме на терасите да аплодираме в подкрепа на медицинския персонал. В Grand Est, най-сериозно засегнатият регион, пекари и ресторантьори доставят на болниците храна и кафета безплатно.

Аз лично не съм се интересувал дали мога да се прибера в България, защото нямам намерение да го правя. Родителите ми са сравнително възрастни, а отделно баща ми се възстановява от операция. Дори да искам да бъда с тях в този момент, всеки един човек е потенциален преносител, включително аз, и не мога да ги изложа на такъв риск. Знам, че Великден наближава, но бих посъветвал всички да не пътуват. Великден е семеен празник, но нека не забравяме, че всеки един човек е потенциален преносител – дори да няма симптоми“, коментира момчето за Plovdiv24.bg.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 14.04.2020 г.
+2
 
 
Благодарност за пълният разказ, Калояне. Лион, хубав град. Още по-хубаво беше пътуването с TGV-то. До Париж, 400 км - само за 2 часа.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: