Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страните, които се справят най-добре с епидемията, се управляват от жени
Автор: Екип Ruse24.bg 14:24 / 14.04.2020Коментари (1)1182
©
Търсите ли хубави примери за това как се управлява една държава в криза. Ние ще ви дадем. Знаете ли кое е общото между Германия, Финландия, Дания, Норвегия, Исландия, Тайван и Нова Зеландия. Всичките те се управляват от жени и дават един по-алтернативен подход за справяне с кризата

Например Ангела Меркел, още когато заразата не се бе разраснала напълно в Германия, съвсем спокойно се изправи пред своите сънародници и каза:

"Ще бъдат заразени около 70 % от населението. Това е наистина сериозно, но трябва да го приемем и да подходим спокойно към ситуацията."

Така и стана. Германците я послушаха. Просто на Меркел явно ѝ се получава да говори тихо и кротко, независимо каква е ситуацията. В Германия така и не видяхме някакви сериозни бунтове срещу мерките на правителството, хората и за веднъж не се усъмниха в думите на техния канцлер. Даже все още германците масово са против отмяната на ограниченията, които бяха въведени за спиране на разпространението на новия коронавирус. В допитване 44 процента от анкетираните искат срокът на мерките да се удължи след 19 април, а 12 процента дори подкрепят затягането им. 

Тайван също е един добър пример за взимане на бързи и адекватни мерки. Президентът на Тайван Цай Инуън още през януари при първите проявени симптоми на свой гражданин, взе бързи и строги мерки, които не наложиха блокиране на държавата. Сега Тайван даже е изпратила 10 милиона маски в САЩ и Европа. CNN я посочиха като "образец за управление на държава по време на криза".

Джасинда Ардерн, министър-председателят на Нова Зеландия, затвори изцяло страната си  при едва шест доказани случая на коронавирус. Сега Нова Зеламдия има едва 9 смъртни случая, като близо половината, разболяли се от коронавирус вече са се възстановили. (628 от 1333). Въпреки тези обнадеждаващи резултати, тя отхвърля исканията за облекчаване на строгите мерки в пандемията. Иска цялата страна да бъде под пълна четириседмична карантина - т.е. два пъти инкубационния период на COVID-19.

Исландия пък, която е под ръководството на Катрин Якобсдотир, предлага безплатни тестове за коронавирус на своите граждани. Исландия вече е тествала за COVID-19 над 1% от всичките си 364 000 граждани, което прави грубо 10 405 тествани на 1 милион население. Това я поставя на първо място в света по брой тестове на глава от населението, смята правителството на малката островна държава. И нещо много важно - за разлика от много други страни, в тестването се включват хора, които не показват никакви симптоми на заболяването. Просто Исландия прави нещата малко по-различно от останалите, освен това разполага и с местна компания за медицински изследвания, която предоставя тестовете.

Сана Марин стана най- младата премиерка в света, след като бе избран през декември във Финландия. Тя изолира столицата Хелзинки, която бе най-голямото огнище на заразата ( подобно на нашата столица София). Тя затвори и границите  за чужденци, които нямат разрешително за постоянно пребиваване. Забрани и  събиранията на повече от 10 души. Тя редовно използва силата на социалните медии. По този начин тя държи постоянна връзка с гражданите и ги призова да не четата вестници и новинарски сайтове, а да се информират от наистина утвърдени имена в медицината.

Лидерите на Норвегия и Дания  (съответно Ерна Солберг и Мет Фредериксен) пък  изпробваха нещо изключително любопитно. И двете, по своите национални телевизии, направиха обръщение, изцяло насочено към децата. Без никакви възрастни. Като истински педагози те опитаха, на разбираем за децата език, да им обяснят, защо е полезно да са малко изплашени. Такъв способ единствено на  жена би хрумнало да го използва.

Факт, че има голяма разлика от управлението на една жена и един мъж. Всичките тези черти на характера (съпричастност, чувствителност, милосърдие), които отличава жената от мъжа, явно вършат работа в случая. Нито един от женски лидери не обвини някой друг за пандемията, нямаше го това сочене с пръст и плюене по другия, нямаше и нападки към журналистите. Сравнете просто Тръмп, Си Дзинпин, Путин, Нетаняху и Орбан. Те не спират да се нападат и да си прехвърлят вината. И имат какво да взаимстват от качествата и методите на  изброените горе седем жени.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Страните, които се закопават (германия, финландия, швеция), се управляват от жени
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: