Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система изпада в задънена улица
Автор: Екип Ruse24.bg 14:13 / 15.04.2020Коментари (4)968
©
"Изпадаме в задънена улица. Не виждам в момента какъвто и да било риск да се натовари здравната система. Виждам риск другаде - поради това, че здравната система фактически не работи или работи с много малък капацитет и много други заболявания не се диагностицират и не се лекуват."

За това предупреди пред бТВ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19, допълни той.

И даде пример с недиагностицираните онкологични случаи.

"Всеки месец у нас се откриват по 3000 ракови случая. Сложете два месеца по 3000 - това са 6000 недиагностицирани рака и съответно нелекувани. Вчера говорих с мой познат патоанатом и той ми каза, че от 15 март не е гледал нито една цитонамазка, преди това е имало и по 100 на ден. Това може да доведе до много по-големи поражения от коронавируса", сподели тревогата си Кацаров.

Според него извънредното положение ще продължи доста по-дълго от 13 май, а в това време много хора със заболявания несвързани с коноравируса ще пострадат, защото няма да получат навреме и нужното лечение.

"Всеки ден съобщават колко души са починали от коронавируса, биха могли същия ден да съобщават и колко хора са починали от сърдечносъдови заболявания. Всеки ден те са около 300, това е статистиката", подчерта д-р Кацаров.

Той обясни, че в центъра, който оглавява, има доста сигнали за размотаване на хората, например "донеси ми тестче, че нямаш коронавирус, за да те приема".

Системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия, твърди той.

"Простата съпоставка на данните от Италия и това което разполагаме като лечебни заведения, легла го показва. Здравната ни система сега изобщо не е подложена на натоварване. Сега тя по-скоро бездейства", каза още Кацаров.

Кацаров се спря и на друг важен въпрос - какво следва след извънредното положение. 

"Мога само да спекулирам за това каква е причината за строгите мерки и това, че се плашат хората повече от необходимото, но ние изпадаме в задънена улица.

Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли ако утре премахнем извънредното положение, да получим епидемичен взрив, затова че твърде малко хора са преболедували и са създали имунитет.

"Страни като Австрия, Норвегия, Чехия имат конкретни планове, с дати - ние имаме ли такъв план?", потита той.

Кацаров коментира и случая с избягалия от болница пациент, заради когото сега е под карантина цяло старозагорско село.

 

И попита защо човек без оплаквания е бил приет в болница. По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и пак посочи, че изпадаме в задънена улица. По-скоро под карантина трябвало да бъдат само заразените.

"Напълно излишно е цялото село да е под карантината, трябва да се изолират само заразените. Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение", смята той.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Добре, че се намери един лекар да каже какъв е проблемът, че онези от щаба, освен да боят заразените с ентусиазъма, с който се съобщава нивото на река Дунав, за друго не стават. Стоят си болните у дома, страх ги е на отидат да се прегледат, случайно да не е страшната корона и ще умират от всичко друго, но не и от вируса.
Aнонимен
на 15.04.2020 г.
+1
 
 
Хубаво, че някой се сеща, ама кога, 1 месец след, да пази Бог хората с по-сериозни заболявания, на които също е взето правото на профилактични прегледи...
+1
 
 
Първо едно уточнение - *доктор* е почетна титла,която се дава от институция за определени,доказани постижения и заслуги в дадена област. Това,че в България на лицата с медицинско образование,получили диплома за *лекар*,сме свикнали да казваме*доктор*,изобщо не ги ги прави *доктор*. Моят въпрос към Кацаров е - кога и къде си работил като лекар?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: