Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Австралия изисква разследване на пандемията в Китай
Автор: Екип Ruse24.bg 16:22 / 19.04.2020Коментари (2)834
©
Австралия добави към засилващия се натиск върху Китай по отношение на справянето с новия коронавирус нови щрихи, поставяйки под въпрос неговата прозрачност и изискваща международно разследване на произхода на вируса и как той е бил разпространен.

Смята се, че коронавирусът се е появил на пазар за продажба на диви животни в централния китайски град Ухан в края на миналата година. Той се разпространи по целия свят, заразявайки около 2,3 милиона души.

Министърът на външните работи на Австралия Марис Пейн заяви, че притеснението й относно прозрачността на Китай е достигнало "много висока точка".

"Проблемите около коронавируса са въпроси за независимо разследване и мисля, че е важно да направим това", каза Пейн пред Ей Би Си. "Всъщност Австралия абсолютно ще настоява за това."

Австралия успя да постави епидемията под контрол, преди да натовари системата си за обществено здраве, като отчете 53 нови случая днес. Те доведоха до общ брой заразени 6 586, сочат данните на здравното министерство.

В Австралия са отчетени 71 смъртни случая. Процентът на нарастване на новите случаи е под 1% за седем последователни дни - много по-нисък, отколкото в много други страни.

Призивът на Пейн за разследване на епидемията идва в момент на напрегнати връзки между нейната страна и най-важния й търговски партньор. Взаимоотношенията се влошиха на фона на обвиненията на Австралия за намеса на китайци във вътрешните й работи и загрижеността за това, което Австралия вижда като нарастващо и неоправдано влияние на Китай в Тихоокеанския регион.

"Моето доверие в Китай е подкопано в дългосрочна перспектива", каза Пейн. "Тревогата ми е около прозрачността и осигуряването на възможност да се работи открито."

Призивът на Австралия за разследване идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп засили критиките си към Китай. Тръмп и неговите висши помощници обвиниха Китай за липса на прозрачност след избухването на коронавируса. В събота Тръмп заяви, че Китай трябва да бъде изправен пред последствия, ако "съзнателно е отговорен" за пандемията.

Китай отхвърля подобна критика, казвайки, че е бил открит за избухването и е предупредил света за това.

Миналата седмица Тръмп прекрати помощта за Световната здравна организация, обвинявайки я, че е "ориентирана към Китай". Базираната в Женева агенция отхвърли това, но австралийският здравен министър Грег Хънт също я разкритикува, казвайки, че някои от отговорите й на коронавируса не са помогнали.

"Това, което видяхме от някои официални служители в Женева, смятаме, че е отговор, който не помогна на света", каза Хънт на брифинг. "Справихме се добре, защото взехме свои собствени решения като страна."

Австралия се противопостави на съветите на СЗО на 1 февруари и забрани пристиганията от Китай. По-късно тя затвори границите си и наложи строги ограничения на общественото движение.

Хънт заяви, че Австралия печели в кампанията си срещу коронавируса, но все още не е я спечелила напълно.

"Трябва да се съсредоточим върху ограниченията и капацитета", каза той.

Съседна Нова Зеландия, която предприе една от най-суровите блокировки в света, дори преди да съобщи за първа смърт, постигна още по-голям успех в удържането на коронавируса.

Има 4 нови потвърдени случая в Нова Зеландия за ден, което доведе до общо 1 098 инфекции. 11 души са починали, показаха данни на здравното министерство.

"Знам, че не беше лесно, но сработи", каза премиерът Джасинда Ардерн на брифинг. Тя допълни, че правителството й ще се срещне в понеделник, за да реши дали да облекчи ограниченията на социалното дистанциране.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Никакви сметки не трябва да им търсят . Бойкото на всичко китайско от тук нататък.Тези свини са премълчали началото.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: