Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Ето мерките на правителството към бизнеса за справяне с кризата
Автор: Георги Василев 12:15 / 21.04.2020Коментари (1)339
©
Правителството е подготвило пакет от финансови инструменти с публичен ресурс от 4.5 милиарда ресурс, насочени към бизнеса за справяне с кризата, причинена от коронавируса, предаде репортер на Plovdvi24.bg. Те бяха представени преди минути от министъра на финансите Владислав Горанов.

- Стартира програма за отпускане на безлихвени кредити на хора, които не могат да се трудят заради пандемията. Могат да се включат и самоосигуряващите се лица, ако са отчели -20% на приходите си. Задължително условие за всички е да са работили поне 5 дни в месец март, ако са освободени след това. Интерес има от 12 търговски банки. Кредитите са с гратисен период от 2 години и 5 години погасителен срок. Този инструмент ще действа до края на годината.

- Кредити за осигуряване на ликвидност на микро, малки и средните предприятия. Те ще бъдат необезпечени и до 300 000 лева. Ше бъдат отпускани от търговските банки и администрирани от Българската банка за развитие. Очакваният портфейл е до 2 милиарда лева. Нужните условия са спад на оборота пред първото тримесечие на тази година, липса на плащания към доставчици, прекратени заявки, болест или карантина. Срокът отново е до края на годината.

- ОББ, Прокредит и Уникредит може да отпускат кредити с максимална стойност 1.6 милиона – за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни.

- Чрез Фонда на фондовете може да бъдат отпускани микрокредити до 50 000 лева – за малки и средни предприятия – те ще бъдат с гратисен период, лихвена субсидия и гратисен период до 24 месеца. Правителството иска този инструмент искаме да се превърне в безлихвено кредитиране.

- Разработен е инструмент за капиталови инвестиции, който е предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата – около 400 фирми – основно стартиращи и иновативни предприятия. Средно инвестицията е около 800 000 лева.

- От фондовете за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкируеми и по принцип трудно могат да бъдат финансирани. Могат да участват общини, публично-частни партньорства, както и секторите "туризъм“ и "транспорт“.

"Виждате, че ресурса, който ангажираме е милиарди. Надявам се бързо да достигнат до бенефициентите, за да бъдат буфер за посрещане на негативните последици от кризата. Ще има и клипове, които да насочват гражданите и бизнеса“, коментира Горанов.
Още по темата: общо новини по темата: 4778
24.11.2020
24.11.2020
24.11.2020
24.11.2020
24.11.2020
24.11.2020