Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени: В Швеция се извършва опасен експеримент с населението
Автор: Екип Ruse24.bg 14:20 / 21.04.2020Коментари (0)861
©
Шведските здравни власти смятат, че в страната е налице положителна тенденция към намаляване на смъртните случаи от Covid-19. В петък от болестта починаха 67 души, което беше по-малко, отколкото през предишните дни. Заразените са 14 777, а починалите са 1580.

Концепцията за "стадния имунитет"

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел, главнен идеолог и привърженик на либералния шведски модел, обяснява тази относително висока смъртност с факта, че в Швеция особено много възрастни хора живеят в старчески домове, където заболеваемостта и смъртността са много високи. И до днес Тегнел продължава да твърди, че е възможно да се постигне така нареченият "стаден имунитет“. За Стокхолм той очаква това да се случи още идния месец. В тази връзка да припомним, че концепцията за "стадния имунитет“ беше на дневен ред и във Великобритания и Нидерландия, но междувременно тамошните правителства се отказаха от нея.

Както е известно, шведското правителство не диктува на хората как да се предпазват. До 50 души могат да се събират заедно, ресторантите и кафенетата са отворени, макар че клиентите трябва да спазват дистанция от два метра.

На пресконференция в края на миналата седмица външната министърка Ан Линде обяви за "мит“ твърдението, че в Швеция животът продължавал да тече нормално. Тя каза, че част от шведското общество е със затихнали функции, много хора си стоят по домовете и вече не пътуват.

"Редица фирми фалират, безработицата драстично ще се повиши“, каза още тя. Лена Халенгрен, министър на здравеопазването и социалното дело, също заяви, че е неоснователно разпространеното мнение за Швеция като държава, която действа по радикално различен начин в борбата срещу пандемията.

Швеция направи само две неща по-различно: не затвори детски градини и училища и не задължи гражданите да си стоят по домовете. Министърката припомни, че правителството е отправило само препоръки към гражданите, което в крайна сметка дало добри резултати.

"Катастрофата дебне зад ъгъла"

В същото време учени и специалисти продължават да предупреждават, че в Швеция се извършва опасен експеримент с населението. Сесилия Сьодерберг-Нокле от реномирания институт "Каролинска“ твърди, че особено в Стокхолм ситуацията може рязко да се влоши: "Катастрофата дебне зад ъгъла“, казва тя. Учените от "Каролинска“ смятат, че ако не се вземат строги мерки, в рамките на броени седмици в Стокхолм може да има до половин милион заразени. Сьодерберг-Нокле предлага да бъдат предприети действия по примера на съседните Дания и Норвегия.

Преди няколко дни в Швеция влезе в сила нов закон, според който при необходимост правителството без одобрението на парламента може да наложи строги мерки като забрана за излизане или затваряне на магазини и ресторанти. Този закон на първо време ще бъде в сила до края на юни, пише Дойче Веле.

Шведското правителство оповести освен това, че рязко ще увеличи капацитетите за тестване на хора за коронавирус, особено сред такива групи като полицаи, пожарникари и здравни работници. Планира се занапред седмично да се правят между 50 000 и 100 000 теста.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: