Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Педиатри: Трябва да има някаква възможност, за да излизат децата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:51 / 23.04.2020Коментари (0)1059
©
Педиатри призовават да се отворят парковете и планините за разходки на децата. Те препоръчват въвеждане на времеви диапазон, в който все пак родителите да могат да разхождат малчуганите на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията на медиците са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми. 

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, обясни  педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.

"Един от факторите за добър имунитет е редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън, излагане на слънце. Като цяло закаляване на организма. От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре".

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

"Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект", коментира специалистът. 

Опасения, че след дългия период прекаран у дома децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

"Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване", заяви д-р Радева, затова според нея частично облекчаване на режима с възможност за посещения в парковете е "много добър вариант за децата, дори и да не е всеки ден - да има някаква възможност да излизат децата".

По думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: