Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 600 обаждания на телефонната линия за пациенти с хронични заболявания за ден
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 23.04.2020Коментари (0)1362
©
"Покрай усилията да се справим с коронавируса и покрай карантината се появиха много от проблемите на здравната ни система. Те са известни, но като че ли все бяха отлагани във времето", заяви пред "Нова ТВ" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др. На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

"Горещата линия за пациенти с хронични заболявания не е отворена случайно. Това се случи след консултации с дружества, които ни алармираха, че  има проблеми. СЗО също алармира, че основната група жертви ще бъдат хората с придружаващи заболявания", добави той и подчерта, че почти всички смъртни случаи с коронавирус у нас са и с различни заболявания.

"Само от днешния ден има над 600 обаждания към специалистите. Хората звънят с всякакви въпроси, но най-вече защото не могат да се свържат с личните си лекари. Попаднахме на много тежки и различни казуси", сподели Хасърджиев. Според него основният проблем е, че в момента няма възможност за дистанционен обмен на документи.

"Налага се пациентът да ходи в големия град, в болниците. Една пациентка, която живее в провинциален град, е споделила, че трябвало да мине 5 КПП-та, за да стигне до онкоцентъра, в който се лекува, за да й кажат, че няма лекарство за нейния вид рак. Върнали са я за понеделник. Тя е можело да се консултира по телефона дали това лекарство го има и дали въобще да се разхожда", обясни той. Според него телефонната линия ще е полезна занапред, но за сега подпомага да се събере информация къде са истинските проблеми.

"В непрестанна връзка сме в институциите. Като че ли и там започна да се разбира, че нямаме никакво време и трябва незабавно да се облекчи административната процедура", добави Хасърджиев.

Според него единственият начин в  България да започнат поетапно да отпадат мерките е като защитим тези, които ще дадат най-големите жертви. Той смята, че системата ни още не е готова, но се надявам по време на епидемията да се направи всичко възможно.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: