Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво разкриват аутопсиите на починали от коронавирус?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:22 / 24.04.2020Коментари (0)916
©
Какво разкриват аутопсиите на хора, починаи от новия коронавирус? Ето какво показват резултатите от изследвания, проведени от патолози в Швейцария и Германия.

През март германският институт "Роберт Кох" препоръча да се избягват аутопсиите на пациенти, починали от новия коронавирус. Причината - патолозите и останалият медицински персонал се излагат на голям риск от зараза при некропсията (отварянето на труповете). Германският съюз на патолозите обаче се изказа скептично относно тази препоръка и обяви, че би трябвало да се извършват колкото се може повече аутопсии, тъй като резултатите могат да бъдат полезни за разработването на нови терапии при лечението на COVID-19, пише "Дойче веле".

В Швейцария няколко болници вече провеждат аутопсии на боледували от COVID-19, посочва "Зюддойче Цайтунг". "В зависимост от оборудването и смелостта на патолозите", подчертава проф. Александър Цанков, който ръководи отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел. Там досега са проведени аутопсии на 20 пациенти, боледували от новия коронавирус. "Всички те са имали високо кръвно налягане. А голяма част от тях са били с наднормено тегло", казва професорът. Той добавя, че става дума предимно за мъже. "При над две трети коронарните артерии са били увредени, а една трета е имала диабет", добява патологът.

Освен предишните заболявания, екипът на Цанков е изследвал и белите дробове на жертвите. "Само една малка част са имали възпаление на белите дробове. При повечето се вижда тежко увреждане на микроциркулацията в дробовете." А това означава, че обмяната на кислород вече не функционира и това обяснява трудностите с обдишването на пациентите в интензивните отделения, уточнява професорът. 

"При тези пациенти кислородът просто не бива транспортиран както трябва. Колкото и кислород да им се пуска - това не помага". Все още не е ясно дали тези нови знания вече се прилагат в лечението на болните от COVID-19.

Междувременно "Роберт Кох" отмени препоръката си да не се правят аутопсии. Още преди това обаче в Хамбург патологът Клаус Пюшел е провел аутопсии на 65 души, починали от новия коронавирус. Докладът с резултатите е бил изпратен на здравните власти в Хамбург. С него разполагат и "Зюддойче Цайтунг", ВДР и НДР. Междувременно в Хамбург са проведени аутописии при над 100 боледували от COVID-19 и всички те са имали предишни заболявания, казва професорът. Никъде другаде в Германия досега не са били аутопсирани толкова много пациенти.

Някои от резултатите в доклада от Хамбург приличат на заключенията от Базел: например това, че повечето жертви са страдали от сърдечни заболявания. 55 от 61 аутопсирани са имали атеросклероза, високо кръвно, прекаран инфаркт или друго сърдечно заболяване. 46 от аутопсираните са имали предишно заболяване на белите дробове. 28 са имали проблеми с бъбреците, черния дроб или пък са били с трансплантиран орган. 16 са страдали от деменция, други са били прекарали поне едно раково заболяване, били са с наднормено тегло или са страдали от диабет.

Италия наскоро публикува доклад с информации за 1738 жертви. Но не от аутопсиите, а от периода на лечение. Най-често пациентите са страдали от високо кръвно, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

А дали причината за смъртта на тези хора наистина е била новата болест COVID-19? На този въпрос патологът от Хамбург Клаус Пюшел отговаря, че при аутопсираните при него 65 пациенти общо 61 са починали заради коронавируса. При останалите четирима вирусът не е бил причината за смъртта.

Проф. Александър Цанков от Базел подчертава, че хората с предишни заболявания вероятно живеят по-малко. "Но ако тези хора не се бяха разболели от COVID-19, щяха да живеят може би още един час, ден, седмица или година."

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: