Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало‘утболЅаскетбол¬олейболƒруги√алерииЋичности—татистики
—портните новини: ƒнес (0) | ¬чера (0)
ћайка на седмокласник се об€ви против връщането на децата в училище
јвтор: ѕламена Ќиколова 09:03 / 27.04.2020 оментари (100)665
©
јрхив
ћайка на седмокласник изпрати до Varna24.bg писмо, адресирано до министър-председател€ Ѕойко Ѕорисов, до министъра на образованието  расимир ¬ълчев, министъра на здравеопазването  ирил јнаниев и до проф. ¬енцислав ћутафчийски относно отвар€нето на училищата за седмокласници и зрелостници.

ѕубликуваме писмото на† ристина Ќиколаева от —офи€ без редакторска намеса:

"ћайка съм на седмокласник. ƒо момента аз и всеки член на четричленното ми семейство стриктно и отговорно спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19, предписани от Ќационални€ оперативен щаб. “ова го правим най-вече, защото сме на€сно със състо€нието† на здравната система, ко€то и преди пандеми€та беше пред колапс.

ƒнес, обаче разбирам, че имате намерение да отворите училищата само за ученици от 7-ми и 12-ти клас, защото, според думите на премиера, за т€х е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в класните стаи.

√оспода, за мен доброто образование на децата ми е приоритет и е от изключителна важност. Ќо то не е самоцел. ќбразованието на децата ми е път€, начина, инструмента за гарантиране качеството им на живот. Ќо за да бъде възможно този път да бъде извърв€н, те тр€бва да са живи.

Ѕуквално до вчера, от телевизионните екраните ни плашихте с дефицит на чували за трупове и с хладилни камиони, пълни с трупове. ƒнес, в услови€та на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предсто€щ пик на забол€емостта,† ¬ие обмисл€те как да върнете децата ни в училище! » това при положение, че не веднъж г-н ћутафчийски об€сн€ваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнени€ при протичане на забол€ването, които могат да са животозастрашаващи. ќсвен това, помислихте ли, че тези деца живе€т с родители, повечето от които са над 40-50 годишна възраст, т.е. в т. нар. Урискова възраст" ?! ѕомислихте ли за учителите, които също са във Урискова възраст"?!  ак, ще гарантирате, че сред учениците и учителите н€ма заразен с COVID-19,† след като стана €сно, че може да има заразени без про€ва на клинични симптоми, но пък да са заразоносители?!†  ак ще гарантирате, че децата ни ще спазват предписаната от щаба дистанци€ от 2 метра? —ме€ да твърд€, че дори да разделите класа на две групи от по 12-15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната дистанци€, дори и услови€та да го позвол€ват. —ме€ да твърд€, че дори и децата да са изключително отговорни и да спазват всички предписани мерки стриктно,† престо€т им 5-6 ч. в затворено помещение е предпоставка за зараз€ването им, в случай, че в помещението има вирусоносител.

Ќедоум€вам, при безспорн舆успех на дистанционното онлайн обучение и в услови€та на насто€щата епидемологична картина, защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? ћол€ ¬и, помислете, че ако реализирате тази ¬аша иде€, в услови€та на експоненциално†нарастване на бро€т на заразените, една част от децата н€ма да могат да се €в€т на матури, защото вече ще бъдат болни, именно†заради присъствието им в клас.

√-н ¬ълчев,

ѕо отношение на организирането на предсто€щите матури, много ¬и мол€ да съобразите датите за провеждането им, така че те да са след пика на разпространението на заразата - когато се установи трайна тенденци€ в увеличаване на бро€ на оздравелите от COVID-19 и същевременно трайна тенденци€ в намал€ване на бро€ на заразените. ƒори това да означава, провеждането им да е през септември. ”бедена съм, че е възможно и н€ма да бъде гол€м проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници, да започнат обучението си през учебната 2020 г. /2021 г. 2, 3 или 4 седмици по-късно и съответно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно. †ћол€, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за т€х изпити с продължителност 2 часа и 30 мин. / 4 часа .

”важаеми √оспода,

ѕреди 40 дни г-н ћутафчийски ни призова с поведението си да не задължаваме нашите лекари да прав€т тежки избори - кой да живее и кой не.

—ега аз ¬и призовавам с решени€та, които ще вземете да не постав€те мен и други родители пред тежки€т избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на семействата си, като ги пратим на училище или да рискуваме да провалим бъдещи€т им живот като не ги пратим".

ќще по темата: общо новини по темата: 3704
24.09.2020
24.09.2020
24.09.2020
24.09.2020
24.09.2020
23.09.2020
предишна страница [ 1/618 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ќе пускайте децата си на училище а да видим кой може да ви принуди
0
 
 
√лупости на търкалета, точно че плашат хората и те като едни мишоци се скрили в дубките си, нали тр€бва и да дишаме чист въздух, а в училищата малко повече хигиена, по един на всеки чин, малко повече спазването на правилата.
0
 
 
Ќе само за децата в училище а и в детските градини съм против, все още е рано да се струпват ще стане бум на заболели деца пак . “о без корана е ужас , а с корона още повече!
0
 
 
ўе си ги сложим, и ще си гледам и живи родителите! ј вие , ако н€мате живи пазете другите! ¬сичко хубаво! Ѕъдете здрава!
0
 
 
"√ледам и не в€рвам на ушите си" ! ѕрост народ слаба държава! » за какво б€ха тези месеци на изолаци€! »ма начини децата да се изучат. ј учителите, коити са на средна възраст. ј бабите и д€довците ?! јми те нека си сто€т в къщи в изолаци€, а децата са нос€т заразата навс€къде. ј случаите на починали и деца и млади хора, които са н€мали придружаващи забол€вани€. ћисл€, че това не е разумно!
0
 
 
Ќа разходка в парка не може над 12 г, а на училище може що за логика
0
 
 
ѕротив са ти€ ,които децата им в училище не се справ€т ,а дистанционно са отличници. Ќа ти€ ,които им предсто€т изпити са в шок да не бъдат върнати в училище!
0
 
 
¬ирус има,лекарство може би а ваксина не.¬сички ще преболедуваме,едни по леко други тежко,трети изобщо.–азберете,сега се подготв€т болници зада може след отпадане на забраните ще дойде бума на заболели.“огава н€ма да има  ѕѕ ще ни тр€бват Ћ≈ ј–»
0
 
 
—€каш да имат по-добър успех е по-важно от здравето и живота на децата ...
0
 
 
—ед€хме сумати време в къщи щото тр€бва. ѕуснаха сумати паплач за великденските празници къде ли не! —€ за н€колко оставащи седмици(дни, месеци)... рЯШВще събираме децата!! ј бе еййй....!!!
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.