Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Д-р Райна Стоянова: Добрата хидратация е ключова за оптималното здраве по време на карантината
Автор: Пламена Николова 14:48 / 29.04.2020Коментари (0)1049
©
Особено трудно е във времената на карантина, в които живеем, да запазим теглото и оптималното си здраве. От изключителна важност е да подходим отговорно и сериозно, за да не наддаваме килограми и да противодействаме срещу обездвижването. Важно е да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Редовното пиене на вода сякаш остава на заден план в тези времена, а именно хидратацията е в основата на добрата форма.

Това съветва д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения (КЕБОЛМН) при УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ и докторант по Хранене и диететика към Медицинския университет в София.  

От хилядолетия водата е символ на живот, дълголетие и сила, както и средство за пречистване на токсините от организма. Тя е универсален елемент за поддържането на баланса в тялото ни и живителен източник на енергия, здраве и красота. Обичайно имаме навика да държим бутилка вода до бюрото си в работа, но изглежда забравяме тази жизненоважна практика, докато сме принудени да останем задълго по домовете си.

Първата препоръка, когато сте затворени вкъщи е да не наблягате на други напитки. Съвсем лесно и просто е да изберете пиенето на вода пред алтернативите и в моментите, когато започнете да изпитвате лек глад. Жаждата и гладът често биват бъркани, особено в настоящото ежедневие на повишен стрес. Хидратацията е лечебна практика при дехидратация от повишен прием на алкохол, подсладени напитки и кафета. Лесно можем да останем в зоната на балансираното и здравословно хранене като пием повече вода.

Всички сме чували, че трябва да пием вода, за да бъдем здрави и добре хидратирани. Това, което обаче е важно да знаем е, че организмът ни може да усвои около 120 мл вода за 10 минути. Ето защо няма полза да пием по 500 мл вода наведнъж, а по-скоро е важно да пием вода през целия ден: често, на малки глътки, като водата е хубаво да е със стайна температура. Приемът на ледено студена вода не е препоръчителен. Жаждата е сигнал, че тялото ни вече е дехидратирано, а това може да доведе до редица негативни последици като главоболие, умора, раздразнителност, болки в мускулите и др. Изследванията показват, че приемът на вода за период от 24 часа е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като близо половината се губи чрез отделителната система, кожата и дишането. 

Хидратацията има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма. Това е особено важно сутрин, тъй като по време на сън тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система. Ето защо препоръчвам изпиването на чаша вода непосредствено след ставане от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

Водата е отговорна за редица жизненоважни процеси в организма. Тя подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и за моделирането на мускулите. Водата е отговорна за правилния обмен на хранителни вещества, за пренасянето на кислород до клетките, както и за транспорта на хормони и ензими. Не е за подценяване и ефектът, който тя има върху нашата психика, тъй като подобрява настроението, гони лошите мисли, ободрява и възвръща енергията и тонуса на тялото. А всичко това се отразява позитивно на здравето и външния ни вид. И това не е всичко – водата спомага за по-лесното извеждане на ненужните вещества от тялото и пречиства организма.

При храненето основните препоръки остават избягването на "бързите“ храни и пърженото. Нека има превес на прясната и домашно приготвена храна, пресните плодове и зеленчуци,  супите, смутитата. Не забравяйте малките закуски между храненията за ускоряване на метаболизма и за правилното отслабване. В момента има изобилие от безплатни тренировки в домашни условия и то такива, които не отнемат много време за изпълнение. Възползвайте се от интернет ресурсите в полза на здравето.

По отношение на видовете вода в България имаме богат избор – изворна, минерална, трапезна, филтрирана и дори чешмяна вода. България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, специфичен състав и питейни качества. Страната ни от векове е известна с високите качества на своите води, които са подходящи както за профилактика на различни заболявания, лечебни и спа-процедури, така и за ежедневна консумация. Изворната вода е най-подходяща за всички – от новородени до възрастни. Тя се добива от естествен източник и не се обработва при бутилиране. Тя е природно чиста, като подпис за марката е съответният географски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата. Ако сме по-активни (аматьори или професионални спортисти) – приемът на повече електролити и минерали с водата е препоръчителен и тогава може да има и повишена консумация на минерална вода.

Трапезната вода е филтрирана или пречистена вода, преминала през механична или химична технология, за да отговаря на законовите норми и в този смисъл не е естествена като добив. Не е вредна, но и не носи добавена стойност на организма. Чешмяната вода е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Професионалната ми препоръка е да пием основно изворна вода или минерална, в зависимост от това доколко сме активни и какви са личните ни вкусови предпочитания, допълва д-р Стоянова.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Рокади в МВР
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: